StoryEditorOCM
Hrvatska i svijettoplinski val

Pred nama su pakleni dani i noći! DHMZ upalio crveni meteoalarm, ‘gorjeti‘ će i u našoj županiji

Piše A.Vl./ JL
9. srpnja 2024. - 09:23

Sljedećih dana nastavlja se pritjecanje još toplijeg zraka po visini, što će za posljedicu imati sve veći stupanj upozorenja na toplinski val koji može utjecati na zdravlje.

U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano uz slab, a povremeno i umjeren sjeveroistočni vjetar. Minimalna temperatura između 19 i 21, a danju vruće, oko 35 stupnjeva, navodi u prognozi za HRT meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak.

U središnjoj Hrvatskoj bit će također vruće uz najvišu temperaturu između 32 i 35. Prevladavat će sunčano, a uz umjeren razvoj oblaka mala je vjerojatnost za poneki poslijepodnevni pljusak.

Veća vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu sutra poslijepodne je u Gorskoj Hrvatskoj, dok će prijepodne prevladavati sunčano. Pretežno sunčano bit će na sjevernom Jadranu gdje će osobito u prvom dijelu dana puhati umjerena, podno Velebita i jaka bura. Najviša temperatura u gorju oko 30, na moru od 32 do 35.

Sunčano vrijeme i vrućina obilježit će utorak na srednjem Jadranu, još više u unutrašnjosti Dalmacije, gdje ipak u poslijepodnevnim satima može biti lokalnih pljuskova i grmljavine. Noću i ujutro bit će na moru ponegdje vrlo toplo. Puhat će umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar uz malo do umjereno valovito more, kakvo će biti i na jugu Hrvatske. Uz pretežno sunčano vrijeme temperatura zraka će već ujutro nekima biti previsoka, do 26, a najviša dnevna bit će od 31 do 35, u zaobalju i malo viša. Osvježenje se može potražiti u moru čija je temperatura između 25 i 27 stupnjeva.

image

Vremenska prognoza

DHMZ za utorak najavljuje pretežno sunčano i vruće, no ne i posve stabilno. Poslijepodne su uz umjeren, lokalno i jak razvoj oblaka vrlo vjerojatni pljuskovi s grmljavinom, posebice u unutrašnjosti Dalmacije i u Gorskoj Hrvatskoj moguće i izraženiji. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjerena bura, podno Velebita mjestimice i jaka, sredinom dana će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura većinom između 31 i 36 °C.

Upaljen crveni meteoalarm

I u nastavku tjedna nastavljaju se ljetne vrućine uz još jedan toplinski val čiji će vrhunac biti u petak. Prevladavat će sunčano, a uz razvoj oblaka mjestimičnih pljuskova može biti u srijedu i četvrtak.

Na Jadranu pretežno sunčano i vruće uz vrlo tople noći. Manje osvježenje danju donosit će vjetar s mora, jugozapadni i sjeverozapadni. Međutim, i dalje će na snazi biti najviši stupanj upozorenja na vrućinu koja može djelovati na zdravlje.

Prema prognozi DHMZ-a, u srijedu i četvrtak najteže će biti stanovnicima Rijeke, Splita i Dubrovnika, na vrhunac vala bit će u petak kada će u cijeloj zemlji, osim u gospićkoj regiji, biti iznadprosječne temperature. Već za srijedu je DHMZ ‘upalio crveni meteoalarm za cijelu obalu.

Osim u moru, osvježenje možete pronaći i u rijekama koje će se također zagrijavati, a od nedavno, možete također pratiti temperature nekih rijeka na web stranici DHMZ-a, prenosi Jutarnji list.

image

Crveni meteoalarm za srijedu

 

08. rujan 2024 02:48