StoryEditorOCM

Pripremite se na grubo vrijeme, Hrvatsku će u petak pogoditi grmljavinski pljuskovi i olujna bura: oglašen je meteoalarm, za dio obale čak i crveni!

Piše PSD
17. siječnja 2019. - 19:32

Državni hidrometeorološki zavod oglasio je meteoalarm, za dio obale čak i crveni, što predstavlja upozorenje na izuzetno opasno vrijeme. Upozorenje važi za sutra, a oglašeno je zbog jakog vjetra, padalina, grmljavine i snijega. Ovo posljednje odnosi se samo na Gorski kotar, dok je upozorenje zbog vjetra izdano za cijelu obalu, osim dubrovačkog područja, no i za taj dio Hrvatske oglašen je meteoalarm (žuti), u njihovom slučaju zbog  zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena.

Za spitsko područje na snazi će od poslijepodnevnih sati biti narančasti meteoalarm zbog jake, mjestimice vrlo jake bure: 'Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu'.

Isti stupanj pripravnosti vrijedit će i za zapadnu obalu Istre, dok će za Kvarner od sutra poslijepodne vrijediti crveno upozorenje zbog jake, mjestimice vrlo jaka, navečer i olujne bure. Podsjetimo, kada se oglasi crveni meteoalarm, vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Građanima se savjetuje da budu svjesni opasnosti i prate vremenska izvješća te da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja.

Za ostatak obale na snazi će biti žuti meteoalarm, dok za kopneni dio Hrvatske neće ni biti oglašen.
Što se tiče prognoze, DHMZ za petak najavljuje pretežno oblačno s kišom, na Jadranu ponegdje obilnijom uz grmljavinu. U gorju snijeg uz stvaranje i debljeg snježnog pokrivača. S padom temperature susnježice i snijega bit će i u nizinama središnje Hrvatske te mjestimice u unutrašnjosti Dalmacije i podno Velebita.

U drugome dijelu dana na zapadu prestanak oborine, a na sjevernom Jadranu i razvedravanje. Zapuhat će većinom umjeren sjeveroistočnjak i sjeverac. Na Jadranu još umjereno i jako jugo, od sredine dana na sjevernom dijelu bura, do večeri i olujna. Temperatura zraka uglavnom od 1 do 6, na Jadranu između 8 i 14 °C, poslijepodne i navečer hladnije.

Grubo vrijeme zadržat će se i tijekom vikenda, uz iznimku nedjelje, prognozira stranica yr.no, najavljujući za splitsko područje kišu za cijeli naredni tjedan.

Slično će biti na zadarskom području, dok će stanovnici šibenskog i dubrovačkog imati malo više sreće - oni bi tijekom slijedeće sedmice povremeno mogli uživati u sunčanim razdobljima. Ipak, za cijelu Dalmaciju dugoročna prognoza je pretežno kišna...

20. travanj 2024 05:16