StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSKANDAL U AUTOBUSU

Primitivan ispad vozača Croatia Busa zaprepastio putnike: Derao se na strankinju da nauči hrvatski pa je kao ovcu potjerao na drugi bus za Skradin

13. svibnja 2018. - 17:02

Priče o hrvatskim autobuserima i avanturama putnika u njihovim vozilima mogle bi se donositi svakog dana, jer kako Dalmacija vlaka gotovo da i nema, cestovne krstarice jedino su im koliko-toliko pristojan prijevoz do odredišta.

Točnije, ne baš uvijek pristojan, kao što svjedoči i događaj koji je toliko razljutio dvije dvadesetogodišnje zadarske studentice (podaci poznati redakciji) da su svoje neugodno iskustvo odlučile podijeliti s nama. Osmi je svibnja i iz Zadra u 10.15 kreće autobus "Croatia Busa" za Split u koji bi trebao stići u 12.20. Putnici iz tog busa izlaze na odmorištu na autocesti, taj prvi autobus kreće put Skradina i Knina, a ostali presjedaju u drugi autobus kojim nastavljaju za Split.

Prijetnja izbacivanjem

- Kada smo ušle u drugi autobus vozač se nekoliko puta onako baš proderao 'Skradin, Knin' iz sve glave, kao da viče s brda na brdo. On i suvozač primijetili su odmah da nedostaje jedan putnik za Skradin, ali se očito ne odaziva. Mi smo ga upozorile da pokuša to kazati na engleskom jer je u busu bilo i stranaca, na što je odmahnuo rukom uz primjedbu da bi oni trebali znati hrvatski kad su već došli.

Na naplatnim kućicama u Dugopolju ponovno smo zastali jer tu presjedaju putnici koji idu za Sinj. I nekako baš u tom trenutku ustala je jedna putnica i na engleskom zapitala kad treba izići u Skradinu. Vozač je na to pobjesnio i još jače se počeo derati 'što glumi, tri puta sam se dera, to bi i mrtve probudilo, sad neka radi što hoće' - govore nam mlade putnice, dodajući kako se strankinja uspaničarila, jer nije shvatila zašto vozač viče, a na njihovu primjedbu da je mogao naučiti barem par riječi na engleskom, vozač se ponovno razjario:

- Iako je ta cura sjedila sprijeda, naravno da nije mogla razumjeti što znači njegovo deranje 'Skradin, Knin'! Rekle smo mu da se to može shvatiti i kao da je ovo bus koji ide za Skradin i Knin. Mogao je barem naučili 'change the bus', to valjda nije toliki problem. Kada se situacija malo smirila drugi vozač je počeo prijetiti da će je izbaciti u Dugopolju jer nema kartu do Splita, a onda je nastala galama i svađa jer su ostali putnici bili zaprepašteni takvim drskim ponašanjem prema jadnoj ženi.

Pokušavali smo joj objasniti kako će u Splitu moći uhvatiti autobus za Skradin, ali bila je u tolikom šoku da više ništa nije razumjela, očito je da takvo ponižavanje i vrijeđanje nikad i nigdje nije doživjela - kažu nam Zadranke, dodavši kako se vozač na cesti od Dugopolja iz Splita ipak smirio i pokušao joj pronaći autobus za Skradin.
No sljedeći čin autobuske drame nastavljen je na splitskom kolodvoru.

Višak putnika

- Tamo nam je vozač naredio da joj prevedemo da se kupi vanka, uzme kufer i ide gdje hoće. Žena je sva uzbuđena i na rubu suza pitala treba li ponovno kupiti kartu a oni su je potjerali kao ovcu u drugi bus za Skradin. Užasno, svi putnici su bili zgroženi ovakvim ponašanjem. Nije nas briga za njihov primitivizam, ali je katastrofalan dojam što ga ostavljaju na ljude koji iz cijelog svijeta dolaze u Hrvatsku i na ovaj način dobivaju svjedočanstvo o našoj tradicionalnoj "gostoljubivosti" - zaključuju studentice, koje su nam ispričale i kako su nedavno u istoj prijevozničkoj tvrtki kupile dva dana ranije kartu za Dubrovnik, ali su do Makarske stajale na nogama jer je ukrcano čak dvadesetak putnika više.

Upit i molbu za komentar ovog slučaja uputili smo i zagrebačkoj prijevozničkoj tvrtki "Croatia Bus", no iz sjedišta firme nismo dobili nikakav odgovor do zaključenja ovog broja.

26. siječanj 2023 23:05