StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDIRLJIVA GESTA

Prijatelji stradalog pilota Marka Novkovića grade sklonište na Velebitu koje će nositi njegovo ime, Višnjić uplatio 2000 dolara

Piše Lada Burčul/SD
7. rujna 2021. - 11:23

Prema Marku Novkoviću, Zadraninu koji je bio pilot HRZ-a, natporučnik i član akro grupe Krila oluje, te pasionirani planinar, i koji je tragično stradao u 31. godini u padu školskog aviona 7. svibnja prošle godine u Biljanima Donjim, bit će nazvano planinarsko sklonište na Velebitu. Radi se o predjelu Rudine i poziciji gdje je u Domovinskom ratu bila improvizirana brvnara, koja je služila vojsci. Kasnije je prenamijenjena u sklonište za potrebe PD Paklenica i planinara, no vremenom se potpuno urušila.

Markovi prijatelji pokrenuli su akciju kojom bi sami obnovili objekt i u čast prijatelji, pilotu i planinaru nazvali ga  "Planinarsko sklonište Marko Novković".

Na stranici gofundme.com akcija prikupljanja sredstava pokrenuta je u ponedjeljak, kao ciljani iznos je stavljeno 10.000 dolara, no u samo 24 sata već je prikupljeno 12.000 dolara. Dvije tisuće dolara uplatio je poznati glumac Goran Višnjić, no ima i više uplata od po tisuću dolara.

Novković je bio omiljen, vedar mladić i njegova prerana smrt teško je pogodila cijeli Zadar. Njemu u čast naslikan je mural na Putu Petrića, gdje je s obitelji živio s obitelji.

image
Mural u Zadru posvećen Marku Novkoviću
Toni Opačić

"Cijeli mural je upravo prisjećanje i slavljenje života Marka Novkovića koji je u tako kratkom vremenu ostvario tako mnogo i u nasljeđe nam ostavio puno ljubavi, strasti za životom, ali i veliku odgovornost da vrijednosti koje je živio Marko velikim dijelom živimo i svi mi koji smo imali sreće poznavati ga i prijateljevati s njim", napisali su tada organizatori i autori murala.

Konstrukcija za sklonište na Velebitu već je donirana, a Markovi prijatelji će, u suradnji s PD Paklenica, organizirati sve radove kako bi se objekt izgradio i nosio ime pilota i planinara Marka Novkovića. Iznos koji je potreban za obnovu je 130 tisuća kuna.

image
Konstrukcija za sklonište na Velebitu već je donirana

Na web stranici na kojoj se prikupljaju sredstva objavljen je i video, točnije uvod cijele snimke koja je nastala 4. travnja 2019. u Zemuniku, na predstavljanju programa Krila Oluje:

26. travanj 2024 04:29