StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnovo istraživanje

Priča o koronavirusu se komplicira: znanstvenici tvrde da zloglasni COVID-19 ipak nije izbio na tržnici u Wuhanu. Počeo se širiti još u studenom?  

Piše A.B.K.
24. veljače 2020. - 22:46

Sva dosadašnje analize pokazivale su kako se koronavirus prvi put počeo prenositi s čovjeka na čovjeka na tržnici morskih plodova u kineskom gradu Wuhanu. Izvješća kineskih zdravstvenih vlasti tvrdila su kako je prvi zaraženi pacijent pokazao simptome bolesti 8. prosinca te da je većina idućih oboljelih imala veze s tržnicom morskih plodova, koja je zatvorena 1. siječnja.

Međutim, kineski znanstvenici sada sumnjaju kako se virus počeo prenositi među ljudima na drugoj, nepoznatoj lokaciji, s koje je naknadno stigao na tržnicu morskih plodova Huanan u Wuhanu, na kojoj se prodaju i razne domaće i divlje životinje, i koja je u međuvremenu zatvorena.

Rezultati istraživanjima o kojima piše Global Times, a prenose ga zapadni mediji, a koje je objavljeno na kineskom otvorenom repozitoriju za znanstvene istraživače China Xiv, sugeriraju kako se zaraza počela širiti još krajem studenog prošle godine, dakle mjesec dana ranije nego što se dosad tvrdilo.

Istraživanje koje proveo tim znanstvenika na čelu s dr. Yu Wenbinom temelji se na rezultatima analize genoma, izvora infekcije i smjera širenja 93 uzorka koronavirusa prikupljenih iz 12 zemalja na četiri kontinenta.

U ovoj studiji znanstvenici tvrde kako se nulti pacijent nije zarazio na tržnici u Wuhanu, ali je naknadno tamo zarazio radnike ili prodavače. Trgovci su, smatraju znanstvenici, potom dalje prenijeli virus na kupce prepune tržnice, a virus se onda počeo nekontrolirano širiti po gradu, a zatim i po cijeloj Kini i, na kraju, po cijelom svijetu.

"Napučena tržnica pojačala je cirkulaciju SARS-CoV-2 i proširila ga po cijelom gradu u ranom prosincu 2019.“, uvjeravaju kineski istraživači. Prema navedenom istraživanju, uz naglo širenje zaraze na tržnici Huanan u Wuhanu zaraza se naglo proširila i u dva navrata izvan tržnice: prvi put 8. prosinca i drugi put 6. siječnja, uoči priprema za kinesku Novu godinu koja se slavila 25. siječnja. 

Znanstvenici smatraju kako bi se broj slučajeva i nacionalno i globalno bio znatno manji da su prva upozorenja liječnika imala većeg odjeka. Podsjećamo, jedan od tih liječnika iz Wuhana je i Li Wenliang, kojeg su agenti Ureda za javnu sigurnost upozorili da širi lažne informacije o novom koronavirusu. On se sam zarazio koronavirusom i preminuo 6. veljače.

Također u studiji se ukazuje i kako unatoč tome što je kineski Nacionalni centar za kontrolu i prevenciju bolesti izdao izvanredno upozorenje druge razine još 6. siječnja, šira kineska javnost nije obaviještena o tom upozorenju.

19. travanj 2024 13:27