StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOMOĆ GOSPODARSTVU

Premijer Plenković predstavio novi paket mjera za očuvanje radnih mjesta: lakše do potpora, 4000 kuna po radniku za pad prometa od 60 posto i više

Piše šibenski.hr
20. listopada 2020. - 12:39

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović predstavili su na konferenciji za novinare najnovije Vladine mjere za očuvanje radnih mjesta uslijed krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Riječ je o mjerama koje bi trebale vrijediti od 1. listopada do kraja godine.

- Mi smo do sada isplatili 6,85 milijardi kuna za različite mjere. Kad se tome pridodaju otpisani doprinosi, dolazimo do brojke od preko 10 milijardi kuna. To smo učinili do sada. Stavimo li sve to u kontekst događaja u svijetu, gdje je zaraženo više od 40 miilijuna ljudi u svijetu, ili dva puta više od 10. kolovoza, moramo primijetiti da se taj trend, nažalost, nastavlja. A to znači da ćemo još neko vrijeme morati pronalaziti ovakva rješenja kako bi se osigurala gospodarska aktivnost. Broj oboljelih raste i kod nas. Imamo 5520 aktivnih slučajeva ili četiri puta više nego 1. listopada - kazao je premijer Plenković

- Naš je cilj bio da mjerama koje poduzimamo održimo nisku stopu nezaposlenosti, da očuvamo likvidnost poduzeća, da imamo turističku sezonu te da imamo manji gospodarski pad od predviđenog tijekom proljeća. U procesu promišljanja mjera osluškivali smo potrebe naših socijalnih partnera, i sindikata i poslodavaca. I zbog toga, ovaj novi, današnji paket, predstavljam i ne temelju tih razgovora. Cilj je da mjere pojednostavnimo, proširimo opseg onih grana koje će biti zahvaćene. Prva mjera se odnosi na skraćenje radnog vremena. Dosadašnjih 50 posto širi se na 70 posto. Smanjuje se potrebna dokumenatcija kako bi se mjera pojednostavnila u provedbi. Potpora po radniku ide sa 2000 na 2800 kuna, plus oslobodit ćemo plaćanje doprinosa. Dan i po radite, tri i po ne radite - kazao je premijer. 

- Druga mjera, glavna, najbitnija, u početku se odnosila na potporu od 3250, pa 4000 kuna po radniku za najugroženije sektore. Išli ismo na prepravljanje ove mjere. Uvodimo stupnjevanje potpore sukladno padu prometa. Na primjer, potpora za 2000 po radniku ide za sve s padom prometa od najmanje 40 posto, sve do 4000 za pad od 60 posto i više. Na sve te iznose korisnici potpore se oslobađaju plaćanja doprinosa. 

Posebno je važno, što omogućuje širi obuhvat pomognutih subjekata - da se pad prometa neće mjeriti po mjesečnoj bazi, u odnosu na isti mjesec lani, nego se uspoređuje prva dva kvartala s lanjskima. Na taj način omogućujemo realniju sliku o padu prometa u pojedinim djelatnostima. Ostavljamo izminku za sektor kojemu je rad ograničen odlukama stožera, poput recimo usluga hrane i pića. Njima dajemo mogućnost da odaberu model - hoće li se uspoređivati po mjesecima ili kvartalima - kazao je premijer.

- Dodajemo u popis pomognutih sektora i sektore ribarstva, biljne i stočarske proizvodnje te usluge putničkog i vodenog prometa, a tu je obuhvaćen i povremni prijevoz. Ujedno, korisnici potpore za mikropoduzetnike, oni s manje od 10 zaposlenih, i oni imaju pravo na potporu. S time smo dvije mjere spojili u jednu - naglasio je premijer. 

23. travanj 2024 19:18