StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsvečano u dubrovniku

Premijer Plenković potpisao ugovor o gradnji Pelješkog mosta: Ovo je projekt kojim Hrvatska postaje jedinstvena

Piše JL
23. travnja 2018. - 14:02

U nazočnosti prmijera Andreja Plenkovića u Dubrovniku je potpisan Ugovor s izvođačima radova za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama i Ugovor o stručnom nadzoru nad izvođenjem radova na izgradnji mosta.

Uoči svečanosti potpisivanja ugovora Plenković se sastao s predstavnicima konzorcija-zajednice ponuditelja, na čelu s predsjednikom Uprave China Road and Bridge Corporation Luom Shanom.

- Ovo je projekt kojim Hrvatska postaje jedinstvena. Taj je projekt od strateškog, dugoročnog značaja za cijelu zemlju - kazao je premijer te dodao kako će Pelješki most ostati 'kao simbol dodane vrijednosti naših prvih godina članstva RH u EU'.
 
- Pelješki most ne ulazi u pitanja graničnog uređenja između dvije zemlje. Napravili smo iskorake i ovakva visina i raspon između stupova mosta omogućuje našim prijateljima u BiH neškodljiv prolaz i sve ono što je potrebno za funkcioniranje luke Neum - kazao je i napomenuo kako je politika jednoga puta, jednoga pojasa, sukus suradnje između Kine i 16 država srednjeistočne Europe.

- Ova suradnja odvija se na temelju javnoga natječaja, ponude i kriterija koji su bili precizno i transparentno navedeni te na temelju referenci koje kompanija ima. Pelješki most arhitektonska je perla u infrastrukturi RH koja će oplemeniti izgledom i funkcionalnošću našu cestovnu i prometnu infrastrukturu.

Pelješki most prva je od ukupno četiri faze projekta 'Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom' za čije je sufinanciranje Europska komisija odobrila 357 milijuna eura bespovratnih sredstava ili 85 posto prihvatljivih troškova.

Vrijednost radova na Pelješkom mostu iznosi 2,1 mlijardi kuna, a rok završetka radova je tri godine od uvođenja izvođača u posao. Pelješki most bit će jedan od pet najvećih i najljepših europskih mostova.

26. travanj 2024 10:25