StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetslavlje na susku

Predsjednici je danas 51. rođendan, proslavila ga je uz sablju, kolač i novu rivu! Razloga za sreću, čini se, ima napretek...

Piše Marina Karlović-Sabolić
29. travnja 2019. - 18:25

Uz sablju, kolač i novu rivu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas je proslavila svoj 51. rođendan. Službeni protokol odveo ju je na otok Susak u Primorsko-goranskoj županiji, gdje je - zagrnuta tradicionalnom maramom, dijelom narodnje nošnje tamošnjeg kraja - sabljom presjekla slatki lošinjski krokant, specijalitet lokalne kuhinje na otocima kvarnerskog primorja. I tom prigodom otvorila novu rivu u koju je uloženo 18,5 milijuna kuna.

Predsjednica je još ranije objavila da za rođendane prima puno buketa, te da sve čestitare upućuje da novac, umjesto za cvijeće, uplate udruzi Kolibrići, koja se skrbi o životno ugroženoj djeci.

Često je isticala da joj materijalni pokloni ne znači puno. Radije bi rođendane proslavila uz malo mira, zdravlja i veselja. A za veselje, realno govoreći, Kolinda Grabar Kitarović ima itekako dovoljno razloga. Posljednja istraživanja sugeriraju da je u izbornoj godini povećala prednost pred svojim izazivačima. U prvom redu pred bivšim SDP-ovim premijerom Zoranom Milanovićem. I da je u bici za svoj reizbor gotovo pa nepobjediva.

Kolinda Grabar Kitarović 2015. pobijedila je u tijesnoj utakmici Ivu Josipovića i postala prva žena na poziciji predsjednice Republike. Istovremeno, ona je i najmlađa osoba koja je izabrana na tu visoku dužnost.

Odmah po dolasku na Pantovčak uklonila je poprsje Josipa Broza iz Predsjedničkih dvora. Kritizirala je Milanovićevu Vladu zbog loših gospodarskih rezultata, no kritika nije štedjela ni njegovog nasljednika HDZ-ovca Andreja Plenkovića. Dugo vremena ta joj se taktika isplatila i vodila je na ljestvici najpopularnijih političara u zemlji.

Rejting joj je počeo padati prošle jeseni. Slučajno ili ne, netom nakon što je odbila otići u Marrakesh i sudjelovati u donošenju dogovora o migrantima. Nakon toga se zahvalila svojem savjetniku Mati Radeljiću i našla na meti žestokih kritika radikalne desnice. No, situacija se brzo stabilizirala i Kolinda Grabar KItarović velikim koracima ide prema novom mandatu.

U pobjedničkoj noći prije četiri godine najavila je urbi et orbi da će Hrvatska biti „jedna od najrazvijenijih i najbogatijih država Europe i svijeta“. Građani još čekaju na ispunjenje tog njezinog obećanja.
 

20. travanj 2024 09:57