StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRat na Pantovčaku

Predsjednica priznala da se sastala sa Željkicom Markić prije potpisivanja peticije za referendum. Zbog referenduma otvorena i nova fronta s premijerom 

Piše Šibenski.hr
3. lipnja 2018. - 23:14

Više nema dvojbe. Predsjednica u borbi za prevlast bira bitke koje najviše udaraju po politici Andreja Plenkovića. Iz Osijeka je prvo okrenula leđa manjinama, danas pokušala ublažiti nepromišljenu izjavu, pa priznala da se sastala sa Željkom Markić uoči početka prikupljanja potpisa za referendume za koje premijer tvrdi da su promašeni pa čak i neodgovorni, javlja RTL.

Harmonije u odnosu s premijerom već dugo nema, ali je pitanje referenduma otvorilo i novu frontu. Nasuprot Plenkoviću, manjincima koji mu drže Vladu, pa i djelu oporbe koji referendumske inicijative nazivaju promašenima, čak i protuustavnima predsjednica se na Ustav poziva iz drugih razloga.

"Kada već govorimo o ustavnosti mislim da bi isto tako trebalo preispitati odluke nekih gradonačelnika koji nisu dopustili skupljanje potpisa za referendum, ma što god oni mislili o referendumskim pitanjima. O njima mogu dati mišljenje samo ustavni suci jer to je isto tako ograničavanje građanskih sloboda", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.Javno su to od nje prije četiri dana zatražili organizatori referenduma protiv Istanbulske konvencije:

"Zahtijevamo od naše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da se uključi u taj spor. Ona je po Ustavu ovlaštena i obvezna koordinirati rad državnih tijela kad su u pitanju tako teška kršenja ustavnih prava", poručio je Željko Sačić iz građanske inicijative Istina o Istanbulskoj.

Iako osobno svoj potpis nije dala, čak četvero predsjedničinih savjetnika jest:
"Ja sam potpisao za pitanje o izbornom zakonodavstvu, nisam o tomu govorio dok je trajalo skupljanje potpisa, mislim da u tome nema ništa spornoga i ništa lošega, a ova dva druga pitanja Istanbulsku i nacionalne manjine nisam  potpisao", kazao je savjetnik predsjednice Republike Mate Radeljić.

No, ima i onih koji su poduprli sve inicijative, a prije nego što je krenulo prikupljanje potpisa predsjednica je primila Željku Markić:
"Htjela sam čuti od gospođe Markić koje su namjere, koji su ciljevi, ona je rekla da će razdvojiti pitanje izbornog zakona od pitanja prava pripadnika nacionalnih manjina. Nismo to objavljivali jer se nisam htjela ni na koji način miješati u postupak prikupljanja potpisa", navodi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Iako je Furio Radin otkrio kako mu je predsjednica prije tri dana ispred Pantheona u Rimu rekla da se prava zastupnika nacionalnih manjina ne smiju dirati, onda se danas ograđuje.

"Kao što sam rekla o tome treba odlučiti Ustavni sud, ja sam rekla da se u referendum neću miješati", izjavila je.

Od Ustavnog suda provjeru može zatražiti Sabor, ali tek kad se provjere potpisi koji još nisu predani. Predsjednica je nastavila svoj val kritika prema premijeru i njegovim ministrima. Zamjerku je uputila i Ministarstvu poljoprivrede, a danas je ponovno najavila svoj paket za demografski oporavak. No, za mjere koje su smislili na Pantovčaku trebamo pričekati još 8 dana, zaključio je RTL. 



 

05. svibanj 2024 05:41