StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPrognoza vremena

Pred nama su tri dana u kojima ćemo uživati u suncu - oblaci se vraćaju u nedjelju, hoće li donijeti i kišu?

Piše PSD
21. rujna 2017. - 10:28

Nakon još jedne kišne epizode i novih rekorda slijedi stabilizacija vremena, većinom suhi i barem djelomice sunčani dani, ujutro u unutrašnjosti i tipično jesenski magloviti. Bit će i sve toplije, najprije na Jadranu, od petka i u unutrašnjosti uz temperaturu iznad 20 °C, ali će jutra biti prilično svježa, osobito u kopnenom području, gdje će pri tlu biti i blizu nule, u gorju možda čak i uz slab mraz, najvjerojatnije u petak.

U četvrtak će sporadične kiše biti još uglavnom u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Uz mnogobrojne oblake i povremeno umjeren sjeverozapadnjak, temperatura zraka ujutro će biti od 8 do 10 °C, a poslijepodne od 14 do 17 °C - niža u oblačnijem Podunavlju, a viša u sunčanijoj zapadnoj Slavoniji i Podravini.

U središnjoj Hrvatskoj svježije i maglovitije jutro nego na istoku, uz najnižu temperaturu zraka mjestimice i samo oko 7 °C, pri tlu i nižu, ponegdje vjerojatno i blizu nule, a uz uglavnom suho vrijeme i barem djelomice sunčano, uz slab do rijetko gdje umjeren sjeverozapadnjak, poslijepodne će biti od 17 do 19 °C.

I u gorskom je području, uz djelomice sunčano vrijeme, mala vjerojatnost za kišu, ali velika za jutarnju maglu po nizinama, koje će vjerojatno mjestimice biti i u unutrašnjosti Istre. Na sjevernom Jadranu još stabilnije, gdjekad čak i vedro, najprije uz buru i tramontanu, u noći i ujutro još samo ponegdje jaku, a poslijepodne uglavnom slab jugozapadnjak. More će biti malo do samo ponegdje umjereno valovito, temperature od 19 °C do još uvijek mnogima ugodnih za kupanje - 23 °C . Viša nego temperatura zraka, koja će ujutro najniža uz more biti od 11 do 15 °C, u unutrašnjosti samo 5, 6 °C, a najviša oko 20 °C, u gorju između 15 i 17 °C.

Prema jugu većinom toplije, ali i vjetrovitije, uz u početku često umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, ponegdje i buru. More malo do umjereno valovito, prema otvorenome i valovito, a vidljivost vrlo dobra. Bit će pretežno sunčano, u unutrašnjosti Dalmacije uz povremeno umjerenu naoblaku, te najnižu temperaturu od 10 do 15 °C, u unutrašnjosti oko 9 °C, i najvišu poslijepodnevnu uz more uglavnom oko 22, a u unutrašnjosti 18 do 20 °C.

Na jugu Hrvatske još ne sasvim stabilno, pa su još i prijepodne ponegdje mogući pljuskovi i grmljavina, a poslijepodne će biti više sunčana vremena. Uz većinom umjerenu, ponegdje i jaku buru, još češće tramontanu, more će biti umjereno valovito, osobito na otvorenome i valovito, a temperatura zraka ujutro od 13 do 16 °C, u unutrašnjosti i oko 10 °C, poslijepodne pak između 20 i 22 °C.

U nastavku tjedna danju sve toplije, premda i dalje relativno svježe za ovo doba godine, te na Jadranu pretežno sunčano, ali tijekom subote na sjevernom Jadranu uz sve više oblaka i povećanje vjerojatnosti za kišu, koje će gotovo sigurno ponegdje biti od nedjelje. Vjetar će dodatno oslabjeti pa će još samo ponegdje biti umjerenog sjeverozapadnog i zapadnog u petak, te mjestimičnog juga na sjevernom Jadranu tijekom vikenda, pa početkom novoga tjedna ponovno vjerojatno bure. Najviša temperatura na moru će biti uglavnom od 22 do 24 °C.

Na kopnu većinom malo niža, ali i ovdje uglavnom viša od 20 °C. Premda će biti toplije nego u četvrtak, valja upozoriti na svježa i maglovita jutra, u gorju čak pri tlu i mogućnost slaba mraza. Bit će barem djelomice sunčano, uz čestu maglu, uglavnom kratkotrajnu, jutarnju. Poneke kapi kiše u petak još može biti uglavnom u istočnoj Hrvatskoj, a u subotu u gorskoj. Međutim od nedjelje do utorka će ponovno biti oblačnije, u mnogim mjestima uz povremenu kišu, osobito na zapadu. Srećom, vjerojatno u malim količinama. 

Česta kiša i mnogobrojni oblaci djelovali su i na temperaturu zraka, koja je u prva dva desetodnevlja rujna oko prosječnih vrijednosti, većinom čak i malo niža, a takva će ostati i sljedećih dana, ujutro u unutrašnjosti prilično svježih. Ne zaboravite jakne i višeslojnu odjeću.

24. rujan 2023 18:33