StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMeteorolozi upozoravaju

Pred nama je vrelo ljeto s golemim požarima; nažalost, uvjeti za šumske požare i otežano gašenje upravo su idealni

Piše Damir Šarac
29. lipnja 2020. - 10:55
Požari kod nas najčešće izbijaju zbog vjetra, a njega će ovoga ljeta biti u izobilju Tom Dubravec/HANZA MEDIATom Dubravec/Cropix

O problematici opasnosti od sezonskih šumskih požara, te dugoročnoj prognozi za ljeto ove godine razgovarali smo s meteorologom Markom Vučetićem iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, voditeljem Odjela za agrometeorološke informacije, koji upozorava da, iako je ovogodišnji lipanj poprilično kišovit, a ni temperature još nisu prave ljetne, to u smislu opasnosti od požara ne znači puno.
– Istina je kako požarna sezona još nije ozbiljnije zaprijetila, nije bilo velikih požara osim onog nedavnog na Braču, ali to ne znači da opasnost nije velika, čak i veća nego inače. Naime, mnogi smatraju kako je temperatura najvažniji uvjet za izbijanje požara, što nije sasvim točno. Presudnu ulogu igraju vjetar i relativna vlažnost zraka.
Uz to, sjetimo se kako su zima i proljeće za nama bili izrazito sušni, uz veoma male količine oborina. Kiša koja zadnjih tjedana povremeno pada nije dovoljna da značajnije namoči tlo koje je u dalmatinskim šumama prekriveno finim slojem suhih borovih iglica, a one se uz suh vjetar kakav puše danima i malu relativnu vlažnost zraka osuše u pola dana i "spremne" su za gorenje.
Podsjetimo kako je u dalmatinskoj makiji najzapaljiviji vrijes, on vrlo lako plane, ali kad vidite da gori i planika koja upija veliku količinu vode (posebno u svom zadebljanom podzemnom dijelu, guki ili hrebu) onda znate da je suša doista bila opaka i nagovještaj je opasnog požara. Upravo takvi su uvjeti ovih dana – konstantan vjetar pretežno sjevernog smjera i mala relativna vlažnost zraka.
Dublji slojevi krupnoga mrtvoga gorivog materijala, napominjem, nisu osobito vlažni jer zimskih oborina gotovo da i nije bilo. To stvara idealne uvjete za izbijanje šumskih požara i njegovu dugotrajnost, odnosno otežano gašenje – objašnjava meteorolog Vučetić, dodavši kako će indeks opasnosti od požara koji redovito objavljuje DHMZ i o njemu obavještava vatrogasce, ostati visok, posebno prema dugoročnim prognostičkim predviđanjima za ostatak ljeta.
– Možemo kazati kako će ove godine vruće ljeto nešto kasnije započeti, ali će se, prema sadašnjim predviđanjima, protegnuti duboko u listopad. Sve ljetne mjesece obilježit će vjetrovitost i visoke temperature uobičajene za ovo doba godine.
U osmom mjesecu srednja mjesečna temperatura zraka bit će iznad prosjeka, a takvo će se vrijeme rastegnuti i kroz deveti i deseti mjesec, s vrlo malim količinama oborina. Tako se ponovno vraćamo na indeks opasnosti od požara koji će po dugoročnoj prognozi biti iznimno visok.
Prema dosadašnjim iskustvima katastrofalne požare u Dalmaciji izazivala je nagla promjena smjera vjetra, a time i relativne vlažnosti zraka; s juga na tramontanu i buru, a takve okolnosti mogle bi se događati ovog ljeta – upozorava meteorolog Marko Vučetić.

20. travanj 2024 12:30