StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpostit ćemo

Pred nama je najskuplji Božić ikada! Orasi, bademi i maslac su luskuz, čak i odojke ćemo papreno plaćati

Piše Stanislav Soldo/SD
19. studenog 2022. - 10:26

Čeka li nas posni Božić bez kolača, pečenke i bogate blagdanske trpeze na kakvu su Hrvati tradicionalno naviknuli?

Poskupili su maslac, jaja, mlijeko, jabuke, orasi, badem, lješnjaci. Cijene mesa su odletjele u nebo. Teleći but je dosegnuo cijenu od stotinjak, junetina bez kosti je 90 kuna. Janjetina se prodaje po 75-80 kuna, odojak je nešto jeftiniji, 40 kuna, ali i on će do Božića zasigurno biti skuplji.

I prije inflacije i rata u Ukrajini trgovci su pred blagdane znali podizati cijene namirnica koje su imale dobru blagdansku prođu. No ova godina je posebno teška. Bez obzira koliko će cijene u studenom i prosincu otići gore većina Hrvata, već je sasvim jasno imati će skroman blagdanski stol, puno skromniju negoli prijašnjih godina. Kolača će biti manje jer cijene oraha u Dalmaciji dosežu cijenu i do 100 kuna za kilogram. Toliko koštaju i bademi i lješnjaci. Jeftinije je ako se kupuje izravno od proizvođača u Slavoniji.

Oraha će biti, ali cijena je ‘paprena’

- Orasi se na kućnom pragu prodaju po cijeni od 60 do osamdeset kuna, ovisno o kvaliteti, dok je lješnjak također na kućnom pragu 60 kuna - kaže nam Ivan Paponja proizvođač oraha i predsjednik udruge Pupoljak, koja okuplja hrvatske proizvođače orašastih plodova.

Cijena je to s kojom nisu zadovoljni jer im je poskupjela proizvodnja od repromaterijala pa do prijevoza. Paponja ističe da bi cijene orašastih plodova trebalo podignuti za četvrtinu, dakle nekih dvadesetak kuna te da bi to bila realna cijena s obzirom na troškove proizvodnje. Ipak napominje kako nestašice oraha neće biti te da raspon cijene pokriva i kvalitetu oraha ovisno radi li se o tamnijem ili svjetlijem orahu te je li polovina i četvrtina jezgre ili je samo meljavina.

Osim oraha i ostale namirnice potrebne za izradu slastica su enormno skupe. Poskupjele su jabuke, sušeno i kandirano voće. Šećer također. Za šećer treba izdvojiti 7.99 kuna za kilogram. Brašno glatko je nešto jeftinije 5.99 zbog ograničenja cijena i intervencije vlade ali su ipak i brašno i šećer skuplje za dvije kune u odnosu na prošlu godinu.

Slično je i sa suncokretovim uljem koje je zamrznuto po cijeni od 15.99 kuna što je opet za šest kuna više u usporedbi s predkriznom godinom. Međutim, mjera istječe upravo prije Božića pa bi cijene i ovih “zaštićenih” namirnica itekako mogle podivljati.

Cijena maslaca, koji je bitan sastojaka kolača je previsoka. Tridesetak kuna! U odnosu na prošlu godinu to je poskupljenje od desetak kuna. A kako zlo ne dolazi samo neki poljoprivredni analitičari najavljuju i dodatni rast cijena maslaca te mliječnih prerađevina sira i vrhnja. Neki čak savjetuju da se maslac kupi i zamrzne te čuva za blagdanske slastice ili da se traži zamjena za maslac, pa čak i odustane od kolača u kojima je u receptu maslac nezamjenjiv.

image

Maslac, reklo bi se, došao je ‘po cijenu zlata‘

/Shutterstock

Trendovi poskupljenja prate voće i povrće. Jabuke su od 8 do 15 kuna, naranče su 12 do 20 kuna, krumpir je od 7 do 12 kuna. Eventualno se može naći nešto jeftinije na akcijama ali već i letimičan pregled kataloga trgovačkih lanaca pokazuje da su i akcijske cijene ove godine puno veće od onih prošlogodišnjih. Tu svakako prednjače jaja, koja su poskupjela više nego duplo.

Tako su najviše poskupjela “velika” jaja veličine XL i L dok su nešto manje ona sitnija veličine M i S. Jaje koje se prošle godine u ovo doba moglo kupiti za 1.20 kuna sada košta od 1.80 do 2 kune.

Cijene su različite od trgovine do trgovine, koje cjenovni šok ublažavaju prodajom jaja po akcijskim cijenama koje su više psihološke prirode negoli stvarna ušteda. Poljoprivredni analitičari drže da će jaja biti još i skuplja jer na cijene utječe skuplja stočna hrana, žitarice koje u strukturi troškova proizvodnje jaja sudjeluju sa 50 posto. S obzirom na povećanje cijena stočne hrane i energije jaja bi mogla dosegnuti cijenu od pet kuna za komad.

Rastu cijene svih vrsta mesa od teletina i junetine pa do svinjetine i janjetine. Očekuje se i poskupljenje odojaka upravo pred nadolazeće blagdane.

Živa vaga odojka je 20 kuna

- Nitko u ovom trenutku ne može prognozirati cijenu odojka za blagdane. Sve je poskupjelo, energija, stočna hrana za čak 200 posto. Posebno su povećani troškovi klanja u klaonicama što u konačnici rezultira većom cijenom kilograma odojka, pojasnio nam je Goran Jančo iz udruge proizvođača svinja, naglašavajući da je trenutačno kilogram žive vage odojka 20 kuna.

Proizvođači odojaka se moraju prilagoditi tržištu i platežnoj moći potrošača. Cijena bi trebala biti izbalansirana tako da odojak za Božić mogu priuštiti svi koji to žele te da sa druge strane proizvođači opstanu barem na pozitivnoj nuli. No, to će zasigurno biti teško postići jer u uvjetima ekonomske krize i inflacije gube svi i proizvođači koji ne mogu prodati svoje proizvode i krajnji potrošači koji ih zbog lošeg životnog standarda ne mogu kupiti pa ni za blagdane.

Pred nama je najskuplji Božić od osamostaljenja Hrvatske. Božićna košarica je preskupa a za očekivati je da će u narednim danima biti još i skuplja.

25. travanj 2024 10:16