StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetloša prognoza

Pred nama je najnestabilniji dan u tjednu, popaljeni meteoalarmi, DHMZ upozorava: ‘Pripremite se...‘

Piše K. G.
21. svibnja 2024. - 08:27

Meteorolozi HRT-a prognoziraju da će utorak u veće dijelu zemlje biti najnestabilniji, najkišovitiji i najvjetrovitiji dan u ovome tjednu, uz čestu kišu, gdjekad i obilnu, te lokalno olujno nevrijeme i tuču.

Portal Neverin javlja da je zapad Hrvatske u jutarnjim satima pod grmljavinskim pljuskovima. Prema radarskim slikama, nestabilno vrijeme stiglo je u Istru, Kvarner i dio Gorskog kotara.

U prvom dijelu utorka u istočnoj Hrvatskoj još će biti djelomice sunčano i uglavnom suho. Slijedi jače naoblačenje, pljuskovi i grmljavina pa i nevrijeme, ponegdje s tučom i olujnim vjetrom. Prije toga puhat će većinom umjeren jugoistočnjak, a temperatura dosezati možda i 30 °C.

Izdano je narančasto upozorenje - drugi stupanj od moguća tri - za nevrijeme od sredine utorka i u većini središnje Hrvatske, zbog obilnijih pljuskova pogotovo u zapadnijim područjima, a tuče i olujnih udara vjetra u istočnijim. Već od osjetno toplijeg jutra bit će promjenjivo i nestabilno, mjestimice uz kišu i grmljavinu, a na zapadu danju malo svježije. Prema kraju dana zapuhat će jugozapadnjak.

- Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu, poručio je DHMZ nakon podizanja upozorenje na narančasto.

U Gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu povremeno kiša, mjestimice i u obliku izraženijih pljuskova i grmljavine. Oblaka će biti osobito do sredine dana, a zatim na moru i sunčanih razdoblja. Puhat će umjereno do jako jugo, sredinom dana u okretanju na jugozapadnjak. Najviša temperatura zraka od 18 °C u gorju do 23 °C na otocima.

U Dalmaciji promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja, mjestimice pljuskove i grmljavinu te nevere. Puhat će umjereno i jako jugo; more većinom umjereno valovito, a poslijepodne će okrenuti na jugozapadnjak pa sjeverozapadnjak, nakratko moguće i buru. Jutarnja temperatura zraka oko 20 °C, najviša oko 24 °C.

Na jugu Hrvatske do sredine dana još podosta sunčanog vremena, a zatim promjenjivo i sve nestabilnije, ponegdje s pljuskovima i grmljavinom te moguće neverama, pogotovo prema kraju dana. Jugo će biti umjereno i jako, a najviša temperatura zraka oko 25 °C."

U iduća tri dana na kopnu postupno sve manje nestabilno, uz rjeđe i slabije izražene pljuskove i grmljavinu te više sunčanog vremena, osobito u petak. U srijedu će puhati umjeren do jak jugozapadnjak, zatim će oslabjeti. Dnevna temperatura bez veće promjene, a ujutro manje toplo, ponegdje uz moguću maglu.

Na Jadranu u srijedu još promjenjivo, mjestimice s kišom, uglavnom u obliku pljuskova s grmljavinom; zatim sunčanije. Pljuskovi će se prorijediti, uglavnom na sjevernom dijelu. Puhat će slab i umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Danju i dalje toplo, a jutarnja temperatura niža, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prema prognozi portala Crometeo slabe kiše bi trebalo biti tijekom dana i noći na srijedu i na šibenskom području. Dobra vijest je da će prema kraju dana jugo slabjeti.

Srijeda bi trebala donijeti stabilnije vrijeme, bez oborine.

19. srpanj 2024 20:52