StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetzarada iznad svega

Poznato alpsko skijalište razmnožilo virus i posijalo ga diljem kontinenta: radili su do nekidan i zarazili tisuće gostiju, odgovarat će na sudu

Piše PSD.
18. ožujka 2020. - 21:30

Pitoreskno austrijsko skijalište Ischgl razmnožilo je koronavirus kao malo koja druga europska sredina. I posijalo ga potom diljem kontinenta.

Stotine skijaša i turista iz raznih država zarazilo se koronavirusom na istom mjestu, u tirolskoj dolini Paznaun. U „Alpskoj Ibizi“, kako joj ponosno tepaju, vlasti su usprkos bjelodanim dokazima o postojanju bolesti ski-žičare i barove držali otvorenima do prije samo nekoliko dana.

Jedan od konobara je, premda inficiran, radio i nesebično dijelio svoje klice gostima zajedno s čajevima, punčevima i pivom, a njegovi šefovi su, kakva li čuda, to cijelo vrijeme znali. Razlog? Vrtoglava zarada koja  se svake sezone u ovome skijalištu mjeri stotinama milijuna eura.

Svečano zatvaranje skijaške sezone Ischgl obično upriliči tek početkom svibnja. Zatvaranje u ožujku zbog nekog virusića nije im padalo na pamet jer je do uobičajenog završnog brojanja šuški preostalo još barem 7-8 tjedana. Ove godine je za fajrunt bila planirana velika fešta na jednom od najviših vrhova, Idalpu, gdje je na nadmorskoj visini od 2300 metara trebao nastupiti talijanski popstar Eros Ramazzotti.

Ekstravagancija je naposlijetku otkazana, baš kao i ostatak sezone, no šteta je već nesagediva: stotine gostiju iz Danske, Norveške, Švedske, Njemačke i brojnih drugih država zarazili su se virusom baš ovdje i soj nastavili širiti u svojim matičnim zemljama.

Možda su upravo Ischgl posjetili i zaraženi zagrebački liječnici iz bolnice Rebro, koji su odlazak na skijanje zatajili svojim šefovima?

No, čak i bez njih procjenjuje se kako je mali alpski rasadnik Covida-19 dosad zaslužan za najmanje nekoliko tisuća koronapozitivnih. 

Šokantno ignoriranje bolesti u ime zarade zateklo je nespremnog čak i austrijskog kancelara Sebastiana Kurza: dok je on u državu uvodio policijski sat i vrtoglave kazne od par tisuća eura za prekršitelje, u „alpskoj Ibizi“ ponašali su se puno ležernije nego u pravoj.

"U suštini, to je katastrofa za Ischgl", kazao je za njemački Der Spiegel Werner Kurz, koji je gradonačelnik ovoga alpskog grada posljednjih 10 godina.

On ne otkriva razloge zataškavanja zaraze, a gradić je sad zapečaćen, skupa s više od tisuću turističkih radnika koji su u njemu zatočeni u karanteni. Svake godine ovdje obično obrnu više od milijun noćenja i proizvedu desetke milijuna kubnih metara umjetnog snijega.

Najveće zarade vrte se na pijanim poslijepodnevnim zabavama poslije silaska gostiju sa skijališta, u ski-barovima s plesnjacima poput "Kuhstall-a", bara "Schatzi" ili "Champagne Shacka". Après-ski bar "Kitzloch" nedaleko od doline u Ischglu pokazao se sudbonosnim za mnoge sudionike: tamošnji je konobar svako svoje piće bar desetak dana bez pitanja pretvarao u koktel s Covidom-19.

Više od polovice svih Norvežana koji su dosad pozitivni na koronavirus kao i više od trećine svih zaraženih Danaca, pokupili su ga baš ovdje u Austriji. U sjevernoj Njemačkoj je također u snažnom porastu broj onih koji su bili pozitivni nakon boravka u Ischglu. Vlasti u okrugu Ostalbkreis, istočno od Stuttgarta, zadnjih dana očajnički pokušavaju pronaći one koji su krajem veljače i početkom ožujka otpremljeni u Ischgl na samo jedan dan skijanja.

Za cijeli sektor austrijskih Alpa vijesti koje dolaze iz Ischgla predstavljaju ozbiljnu prijetnju njihovom poslovnom modelu. "Pohlepa i sramota u Tirolu", naslov je ove teme u bečkom dnevnom listu Der Standard. Zasad je nemoguće precizirati kakve bi kaznenopravne posljedice mogli imati propusti u dolini Paznaun.

Čini se da je samo jedan tamo zaraženi Austrijanac, anesteziolog sa sveučilišne klinike u Salzburgu, potencijalno inficirao više od 100 ljudi - liječnike, medicinske sestre i članove posada spasilačkog helikoptera, te su svi oni sad privremeno onesposobljeni za borbu protiv koronavirusa. I partnerica ovoga liječnika također je zaražena virusom, a inače je medicinska sestra na odjelu za prijevremene porode i imala je kontakte s novorođenčadi. Utješno je znati da nisu samo hrvatski liječnici umjesto prvoboraca protiv zaraze postali njezini najmasovniji pronositelji.

Austrijska vlada pozvala je sve koji su od 28. veljače boravili u Ischglu da obavezno idu u samoizolaciju, no čini se da je takav apel odaslan kranje kasno. Još je prošlu nedjelju, prije tri dana, bar u Gornjoj Austriji imena "Plavi majmun" bio domaćin fešte „posljednjeg flinga“, te je pozivao goste na "pivo apokalipse" tj. na opijanje meksičkom pivom Corona s tekilom za samo 6 eura. Samo dan poslije bar u Söldenu, turističkoj žarišnoj točki u slikovitoj dolini Ötztala, otkriven je također kao inkubator koronavirusa, te je otprilike 80 zaposlenika hotela trenutno u karanteni.

Koronavirus se čini bolešću s izuzetno antisnobovskim nadahnućem: kao da su mu poslastica centri i odmarališta moderne globalizirane industrije slobodnoga vremena. Izvrsno plaćena viša klasa, u koje nesumnjivo spadaju i medicinari, u barovima za opuštanje skijaških gostiju poput Kitzlocha znaju biti toliko gusto nabijeni da se konobari moraju služiti zviždaljkama kako bi se s tacnama probili kroz masu. U takvim okolnostima, nije nimalo iznenađujuće da samo jedan zaraženi može u samo jednom danu inficirati više od 30 drugih.

Nevjerojatno je što su vlasti to svjesno tolerirale, a još je nevjerojatnije to što takve pijane fešte u Ischglu nisu prestale sve do zadnjeg petka. Čini se više nego vjerojatno da će odgovorni za potonuće i etičku sramotu „alpske Ibize“ uskoro za sve odgovarati pred sudom.

24. travanj 2024 06:24