StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVLADA OBJAVILA

Poznati su programi kandidata za glavnog državnog odvjetnika. Evo što nudi Šibenčanin Emilio Kalabrić

Piše HINA
10. siječnja 2024. - 16:20


Vlada je u srijedu na svojoj internetskoj stranici  objavila životopise i programe četvorice kandidata za glavnog državnog odvjetnika.
Objavljeni su životopisi i programi odvjetnika Mladena Dragičevića, zamjenika Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikše Wagnera, trenutnog zamjenika glavne državne odvjetnice Emilija Kalabrića i suca Visokog kaznenog suda Ivana Turudića.
Riječ je o kandidatima koji su Državnoodvjetničkom vijeću (DOV) ranije poslali potpune i pravovremene prijave na natječaj za glavnog državnog odvjetnika, a koje je vijeće proslijedilo Vladi RH.
Odvjetnik Mladen Dragićević u svojem programu kao ključne točke ističe zaštitu imovine RH, povećanje efikasnosti i transparentnost postupanja državnog odvjetništva te poseban pozor na kaznena djela iz domene ratnog zločina, koruptivnih kaznenih djela i kaznenih djela vezanih uz zlouporabu europskih fondova.
Zamjenik splitskog Županijskog državnog odvjetnika Nikša Wagner kao strateške ciljeve navodi inzistiranje na kompetentnim stručnjacima, kvalitetnoj administrativnoj podršci, promjeni percepcije Državnog odvjetništva u javnosti, kadrovskom ekipiranju i stalnom nadzoru rada zagrebačkih državnih odvjetništava.
Uz to, Wagner se zalaže i za osnaživanje odsjeka za ratne zločine, sužavanju nadležnosti Uskoka s naglaskom na kvalitetu rada, pokretanju rada odjela za istraživanje imovinske koristi te smanjenju troškova.
Turudić se zalaže i da sjedište Uskoka bude bliže zgradi DORH-a
Aktualni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilio Kalabrić u svojem programu ističe kontinuirano obnavljanje državnoodvjetničkog kadra, povećanje financijskih sredstava za rad i smještajnih kapaciteta i bolju opremljenost državnih odvjetništava IT opremom.
Kalabrić navodi kako bi posebnu pozornost posvetio radu na predmetima zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te utaji poreza i carine, kao i punoj primjeni instituta privremenog osiguranja imovinske koristi s posebnim naglaskom na kaznena djela u kojima je oštećen državni proračun. Također se zalaže i za što učinkovitiji procesuiranje ratnih zločina, izvansudsko rješavanje sporova i kvalitetno zastupanje interesa RH u arbitraži i zastupanju pred stranim sudovima.
Sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić u svojem programu, između ostaloga, zagovara ideju protočnosti kadrova unutar pravosuđa te jednostavnije mogućnosti da državni odvjetnici i suci nakon određenog vremena mijenjaju sud za državno odvjetništvo i obrnuto.
Uz to, zalaže se za značajna poboljšanja u materijalnim uvjetima rada, prostornih kapaciteta, tehničke podrške i informatičke opreme, a smatra i kako bi se sjedište Uskoka zbog praktičnosti trebalo nalaziti bliže zgradi DORH-a u zagrebačkoj Gajevoj ulici, a ne biti dislociran kao što je trenutno slučaj.
Upravo je kandidatura suca Turudića i prije zaključenja natječaja izazvala brojne negativne reakcije u javnosti, posebno oporbenih političara, ali i predsjednika RH Zorana Milanovića koji je poručio da bi na tu dužnost trebala biti izabrana politički i stranački neovisna osoba.
Glavni državno odvjetnik bira se na četiri godine, a za izbor je potrebna natpolovična većina, odnosno najmanje 76 zastupničkih glasova. Prije izglasavanja u Saboru potrebno je i mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe.
Novi glavni državni odvjetnik zamijenit će prvu ženu na čelu DORH-a, Zlatu Hrvoj Šipek, koja je izabrana u svibnju 2020. nakon što je njen prethodnik podnio ostavku kada se otkrilo da je bio član masonske lože.
 

27. travanj 2024 10:14