StoryEditor
Hrvatska i svijetBune se i studenti:

Poznata hercegovačka spisateljica u srcu diplomatskog skandala: Komšić za veleposlanicu u Češkoj poslao osobu sa srednjom školom, pokrenuta i istraga

Piše Hina; Miroslav Landeka
22. studenog 2019. - 19:58

Ministarstvo vanjskih poslova BiH zatražilo je u petak provjeru zakonitosti postupka imenovanja bosanskohercegovačke spisateljice Martine Mlinarević za veleposlanicu u Češkoj nakon što je utvrđeno kako ona ne posjeduje fakultetsku diplomu.
Na veleposlaničkim pozicijama Predsjedsjedništvo BiH donosi odluke o imenovanjima i razrješenju, a Mlinarević je na diplomatsku adresu u Pragu rasporedio Željko Komšić kojemu Hrvati u BiH osporavaju legitimitet budući je u državni vrh izabran glasovima Bošnjaka. Nakon što je predložena za veleposlanicu, te dobila agreman od Češke, utvrđeno je da ne posjeduje visokoškolsku, nego tek srednjoškolsku diplomu.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH pojasnilo je kako su zbog toga upravnom inspektoratu ministarstva pravosuđa BiH uputli dopis kojim je zatražen inspekcijski nadzor u ministarstvu vanjskih poslova BiH.
"Dopisom je zatraženo da upravni inspektorat ispita zakonitost cjelokupnog procesa upućivanja imenovane veleposlanice na diplomatsku obuku i donesenih pravnih akata u vezi s tim", priopćeno je iz MVP-a BiH.
Nedavno je u BiH objavljen službeni dokument u kojemu se navodi kako Mlinarević, poznata po oštrim kritikama političkih predstavnika iz HDZ-a BiH, nema završen fakultet iako se to predviđa kao obvezno u pravilniku ministarstva vanjskih poslova o angažiranju veleposlanika.

Studenti triju politoloških fakulteta protiv imenovanja

"Duboko svjesni da nijedno društvo nema budućnosti bez vladavine prava te vrednovanja izvrsnosti i znanja, nećemo dopustiti ignoriranje eklatantnog primjera urušavanja pravne države, jednakosti svih građana pred zakonom, što dugoročno može imati dalekosežne posljedice za demokratski poredak u Bosni i Hercegovini."

Sve ovo navedeno je u priopćenju za javnost koje zajednički potpisuju udruge Hrvatski studentski politološki forum sa Sveučilišta u Mostaru, Asocijacija studenata Fakulteta političkih nauka Sarajevo SPONA i Asocijacija studenata Fakulteta političkih nauka Sarajevo.
U priopćenju je navedeno da imenovanje veleposlanice Martine Mlinarević, unatoč činjenici da nije ispunila zakonski propisane uvjete, jer ne posjeduje sveučilišnu diplomu, nedvosmisleno predstavlja snažan udar na demokratske i pravne temelje BiH.
Susjednu državu tako potresa diplomatski skandal, a glavni akter jest Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, koji je na ovu funkciju izabran bošnjačkim glasovima. Spisateljica i književnica Martina Mlinarević koju je Komšić postavio za veleposlanicu BiH u Češkoj nema fakultetsko obrazovanje.

Tri navedene studentske organizacije sporno imenovanje smatraju utoliko skandaloznijim s obzirom na činjenicu da je njime Predsjedništvo BiH prekršilo vlastitu odluku o postupku imenovanja ambasadora i drugih međunarodnih predstavnika BiH koju je upravo samo usvojilo još 2013. godine.
- Svi studenti u BiH, bez iznimke, imaju puno pravo postaviti pitanje cjelokupnoj BiH javnosti, zašto uopće plaćaju skupocjene studije i mukotrpno polažu ispite kako bi stekli potrebne kvalifikacije i znanja, ako je očito da sama država, čak i u vlastite diplomatske službe, šalje nekvalificirane kadrove. Tražimo da institucije BiH krenu raditi svoj posao, zaustave protuzakonito imenovanje, kompromitaciju naše zemlje i promoviranje nejednakosti BiH građana pred zakonom - stoji u priopćenju.

Izdvojeno

19. listopad 2020 23:02