StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetzapeli zbog korone

Povratak kućama čeka 4000 naših pomoraca, sa svjetskih mora trebali bi doputovati do kraja mjeseca

Piše Ivica Marković
11. lipnja 2020. - 17:21

- Očekujem da bi se do kraja lipnja ili najkasnije početkom srpnja sa svjetskih mora trebali u Hrvatsku vratiti hrvatski pomorci kojima su već istekli ugovori, a koji zbog korona-krize nisu mogli nikako doći kući. U ovom trenutku takvih pomoraca ima oko četiri tisuće, a sveukupno ih je trenutačno iz Hrvatske po svjetskim morima oko osam tisuća. Ovima drugima normalno traju ugovori - kazao nam je Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske.

Raznih priča i vrlo dramatičnih situacija Melvan se naslušao proteklih mjeseci.

- Situacija je zaista vrlo dramatična. Na brodovima diljem svijeta ima pomoraca koji su na brodu već godinu dana i koji ne mogu kući. Svakodnevno imam na desetke telefonskih poziva, s pozivima u pomoć, da uradimo nešto i da im pomognemo kako bi se vratili doma. Mi u Sindikatu činimo sve što je u našoj moći, ali naše su mogućnosti vrlo ograničene i sve ovisi o onim državama iz kojih bi se pomorci morali vratiti - kazuje Melvan.

Nadu da će se Hrvati brzo uputiti prema Hrvatskoj ulijeva "otvaranje Azije".

- Polako se otvaraju Singapur, Hong Kong, Južna Koreja, Šri Lanka, odnosno ona područja u kojima se zatekao najveći broj hrvatskih pomoraca. Osim toga, mi u Hrvatskoj imamo i velik broj pomoraca koji se zbog koronavirusa ne mogu ukrcati na brod i ne mogu zaraditi svoju plaću. Dakle, problem je dvosmjeran, s time da su ovi u Hrvatskoj barem kod svojih kuća...
Jedina utjeha kod ovih pomoraca kojima je ugovor istekao, a koji ne mogu doma, može biti u tome što će im kompanije platiti to vrijeme koje su bili "zarobljeni" na brodu.

- Neke kompanije imaju i bonuse za ovake nenadane situacije kao što je pandemija koronavirusa, ali što će ljudima sav novac svijeta kada ne mogu doći kući i zagrliti svoje obitelji. Oni su iscrpljeni, kako fizički, tako i psihički. Nadam se da će se uskoro svi uspjeti vratiti svojim kućama - zaključuje Melvan.

18. travanj 2024 14:19