StoryEditorOCM

Potresno iskustvo umirovljenika iz Dalmacije s Hitnom: ‘Zbog greške liječnika završio sam na intenzivnoj...‘

Piše Šibenski.hr
10. kolovoza 2022. - 09:14

Branko, mještanin Garjaka kraj Vrlike, boluje od opstruktivne kronične bolesti pluća zbog čega je 16 sati dnevno ovisan o kisiku. Automobil nema i posve je sam u selu od četvero ljudi, mahom starijih. Ni kisik ni pumpice uvijek ne pomažu, pa je primoran zvati Hitnu pomoć gdje je dobro znan pacijent, kaže za N1.

4. lipnja zauvijek će mu ostati urezan u pamćenje.

“Nažalost bio je doktor, ja mu ne znam ni ime ni prezime, niti me zanima. Rekao mi je dat ćemo ti Solu-Medrol i bit će ti dobro. Nažalost, ja znam da mi od toga neće biti dobro, šutio sam, računam – bit će. Dao mi ga je i otišli su ća.”

Stanje mu se samo pogoršavalo. U teškim bolovima čekao je jutro i opet zvao Hitnu, ispričao nam je.

“Dolazi mi Hitna, ponovno i isti liječnik koji mi kaže ovdje za ovim mojim stolom, ja ti neću dati aminofilin. Ja ga molim, preklinjem da mi ga da. Ne, ja ti neću dat, ja sam doktor. I ja mu na to odgovorim, citiram: doktore, svi mi to daju kad dođu i ja se povratim. Neka ti drugi daju, ja neću. Daju ti ga samo da te skinu s neke stvari.”

Nakon toga proveo je 16 dana na intenzivnoj u splitskom KBC-u. Zbog spomenutog je liječnika triput slao dopis Ministarstvu zdravstva i zahtijevao inspekciju. Do dana današnjeg nitko mu se nije obratio.

“Da je tad inspekcija došla i pročešljala hitnu medicinsku pomoć, sad ne bi pokojni Matijanić bio pod zemljom, nego bi se drugačije gledalo na to”, kaže Branko za N1.

12. srpanj 2024 22:17