StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIpak kompromis

Potpisan dodatak kolektivnom ugovoru s javnim službama; odgođeno povećanje plaće

Piše HINA
29. svibnja 2020. - 17:17
Zagreb, 290520. Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Ulica grada Vukovara. U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava potpisan je dodatak temeljnom kolektivnom ugovoru za sluzbenike i namjestenike u javnim sluzbama. Na fotografiji: Branimir Mihalinec i Josip Aladrovic.Ranko Suvar/Cropix


Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović potpisao je u petak dodatak dva temeljnom kolektivnom ugovoru sa sindikatima zaposlenih u javnim službama, naglasivši da su pronašli kompromisno rješenje i pokazali empatiju za sve ostale sektore gospodarstva.


"Potpisali smo dodatak dva temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe, onako kako smo se na prethodnom sastanku dogovorili, s odgodom povećanja plaća od dva puta po dva posto od 1. lipnja i 1. listopada", rekao je ministar Aladrović.
Pohvalio je sindikate koji su sudjelovali u pregovorima, naglasivši kako su pronašli kompromisno rješenje.


"Pokazali su sklonosti i empatiju za ostale sektore u našem gospodarstvu odričući se do kraja godine povećanja plaća. Ovo je jedna dobra društvena poruka, i nešto što jamči sigurne i kvalitetne pregovore kasnije kada se formira neka nova Vlada", kazao je Aladrović.


Aladroviću slijedi sastanak s državnim službenicima i namještenicima, a s kojima je uvjeren da će potpisati "identično rješenje" kakvo su pronašli i za djelatnike javnog sektora. "Nadam se da ćemo to danas završiti i postići dogovor", dodao je.
"Ovaj potpis ugovora jamči određena prava i sigurnost na određeno vrijeme za obje strane, što će nam donijeti budućnost to ćemo vidjeti", smatra Aladrović.


Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem složila se s ministrom Aladrovićem da su sve strane postupile odgovorno te da su složili dobru platformu za buduće pregovore.


"Svaka Vlada koja dođe svjesna je da smo ovaj kolektivni ugovor potpisali u izmijenjenim gospodarskim okolnostima i da smo složili osigurač za svoja materijalna prava. I na jesen, ukoliko će biti i lošija gospodarska situacija, i ovisno o Vladi, sindikati su osigurali svoja prava. Bilo kakvo raskidanje kolektivnih ugovora na jesen bilo bi pravno nasilje Vlade", ustvrdila je Šprem.
Naglasila je da su sindikati zaposlenih u obrazovanju osigurali da na snazi ostane "sve što su krvavo izborili" najduljim štrajkom u hrvatskoj povijesti.

24. ožujak 2023 11:21