StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetkiša i grmljavina

Potop u Zagrebu: ulice su pod vodom, sirene odjekuju gradom, vatrogasci zatrpani pozivima

Piše PSD
24. srpnja 2020. - 22:55

"Oblaci s kišom, često i obilnijom, ponegdje praćenom grmljavinom, pa i olujnim nevremenom u noći na subotu i tijekom razmjerno svježe subote premještat će se iznad Hrvatske i okolice. Stoga i dalje postoje mnogobrojna upozorenja na opasne vremenske pojave. Neke su se već ostvarile, a valja se nadati da ipak neće i one za noć i prvi dio subote", rekao je u petak u večernjim satima glavni meteorolog Hrvatske radiotelevizije Zoran Vakula.

Dodao je da sasvim suho neće biti ni u nedjelju, koja bi posebice na istoku Hrvatske i u gorju trebala biti i sunčanija i toplija. "No, početkom novoga tjedna - ljetni ugođaj - većinom sunčano i vruće, na Jadranu uz burin pa maestral", rekao je Vakula te dao prognozu za idući tjedan: "I to stabilnije vrijeme u sljedećem tjednu, a i nestabilno tijekom vikenda - posebice subote - može biti dovoljan motiv za fotografiranje i sudjelovanje u novom izboru fotografija za kalendar za 2021. godinu Svjetske meteorološke organizacije, a i za nastavak tradicije i promociju Hrvatske diljem svijeta."

Prema izvještaju DHMZ-a u 21 sat, kiša je u padala u zagrebačkoj, karlovačkoj, gospićkoj i riječkoj regiji, a grmljavinsko je nevrijeme bilo prisutno u spomenutim regijama te u osječkoj, kninskoj, splitskoj i dubrovačkoj.

Grmljavinsko nevrijeme u zagrebačkoj i karlovačkoj regiji označeno je kao izuzetno opasno, dok je kiša koja je zadesila zagrebačku regiju označena kao opasna.

Zagreb je oko 21 sat pogodio snažno nevrijeme praćeno snažnim vjetrom i grmljavinom. Dobar dio gradskih ulica je pod vodom, a vatrogasne sirene odjekuju metropolom. Napomenimo i da je kiša narušila uvjete u kojima se igrala utakmica hrvatske nogometne lige između HNK-a Gorice i NK Slaven Belupa.

Prekinut je promet Ilicom, a na Britanskom trgu sve je poplavljeno, voda je ljudima došla do koljena, piše Jutarnji.hr.

Iz zagrebačkog Ureda za upravljanje hitnim situacija izvijestili su da je Javna vatrogasna postrojba do ponoći već odradila preko 80 intervencija. Osim Javne vatrogasne postrojbe na terenu su i dobrovoljna vatrogasna društva, dežurne ekipe Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, dežurne komunalne službe i PU zagrebačka. Većina intervencija su tehničke intervencije ispumpavanja vode s prometnica i iz podruma. Moli se  građane za strpljenje.

Iz Zagrebačkog holdinga izvijestili su da je trenutno prekinut tramvajski promet Ilicom, zatim od Radničke prema Žitnjaku te od Držićeve, Ulicom grada Vukovara do Savske ceste. Na nekim je cestama promet ograničen, a regulira ga prometna policija. 

Portal Zagrebancija javlja da je jedan automobil zapeo u podvožnjaku na Miramarskoj. Korisnik Josip Payo Kanizaj također je objavio niz fotografija i video iz Miramarske na kojima se može vidjeti koliko ju je teška poplava zadesila.

Grmljavinsko nevrijeme koje je pogodilo osječku, gospićku, kninsku, riječku i splitsku regiju označeno je kao opasno, a opasnima se tretiraju i padaline u gospićkoj i riječkoj regiji. Padaline u karlovačkoj regiji smatraju se potencijalno opasnima, kao i grmljavinsko nevrijeme u dubrovačkoj regiji.

MeteoAlarm izdao je crveni stupanj upozorenja za središnju Hrvatsku, a narančasti za Slavoniju, sjeverni Jadran, Liku i Gorski kotar. "Pljuskovi s grmljavinom, lokalno izraženiji, a moguće su i bujične poplave. Vjerojatnost grmljavine 60-80 %. Uz izražene pljuskove mjestimice obilna kiša. Količina oborine > 50 mm", stoji u opisu upozorenja za "crvenu zonu".

IstraMet je ranije u petak preko svog Facebook profila javio da je obilna kiša u Senja dovela do poplava.

Crometeo je na svojem Facebooku izvijestio o popodnevnim "pripremama" za nevrijeme na otoku Krku.

Neverin.hr je ranio javio da se najavljeno nevrijeme u ranim popodnevnim satima već približilo Istri.

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze Državnog hidrometeorološkog zavoda rekla je da će u drugom dijelu noći s petka na subotu te većem dijelu subote u Slavoniji, Baranji i Srijemu padati kiša i to često u obliku pljuskova s grmljavinom, mjestimice izraženijih i obilnih. "Oborine će slabljeti i moguće prestati do subote navečer. Uz povremeno umjeren do jak sjeverni vjetar najviša dnevna temperatura bit će između 22 i 24 °C", dodala je.

"U središnjoj Hrvatskoj u noći i prijepodne također će biti izraženih pljuskova i grmljavine, mjestimice obilne kiše, pa su moguće i bujične poplave. Poslijepodne postupan prestanak oborina i djelomično razvedravanje uz temperaturu između 21 i 25 °C. Izraženih pljuskova i grmljavine u noći će biti i na sjevernom Jadranu i u gorju, a u subotu prijepodne će se djelomice razvedriti, najprije na Jadranu. Zapuhat će umjerena, podno Velebita na udare jaka do olujna bura, prema otvorenom sjeverozapadni vjetar, uz umjereno valovito, ponegdje i valovito more. U gorju razmjerno svježe uz temperaturu između 19 i 23 °C, a na Jadranu od 26 do 28 °C", nastavila je Plačko-Vršnak.

"U Dalmaciji uz promjenljivu naoblaku također postoji mogućnost za pljuskove i grmljavinu, lokalno i izraženije, osobito u prvom dijelu dana. Puhat će umjeren do jak sjeverozapadni vjetar, na sjevernom dijelu i bura. Bit će vrlo toplo. Na jugu Hrvatske mjestimični pljuskovi mogući su uglavnom u prvom dijelu dana. Uz slab do umjeren, prema otvorenom moru ponegdje i jak sjeverozapadni vjetar poslijepodnevna temperatura bit će između 27 i 30 °C", dodala je.

"Sljedećih dana na kopnu većinom suho, sunčano i toplije, od ponedjeljka i vruće. Oblačnije će još biti na istoku u nedjelju, uz mogućnost za mjestimice malo kiše. Ujutro ponegdje može biti kratkotrajne magle. I na Jadranu će sljedećih dana prevladavati pravi ljetni ugođaj uz pretežno sunčano i vruće vrijeme te uglavnom slab do umjeren maestral", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

20. travanj 2024 01:54