StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKOLIKA JE PLAĆA?

Poslodavac oglasio da traži isključivo Nepalce za rad u baru u Dalmaciji. Ljudi sasuli paljbu po njemu

Piše Diana Barbarić/SD
18. studenog 2022. - 09:16

Da nam je tko prije nekoliko godina rekao da će u Hrvatskoj raditi stotinjak tisuća stranaca, a da će treći na top listi biti Nepalci, vjerojatno bi ga proglasili ludim. Ali brojke ne lažu. Nepalci su iza radnika iz Bosne i Hercegovine i Srbije najzastupljeniji stranci na hrvatskom tržištu rada, a poslodavci ih rado angažiraju naprosto zato jer se ne libe uhvatiti posla koji rijetko tko želi raditi i to za relativno mali novac.

Domaći radnici, dakako, negoduju jer im ruše cijenu rada, ali tržište je neumoljivo. Pa ipak, jedan je oglas objavljen na Facebook stranici "Tražim posao/Nudim posao - Dalmacija" specijaliziranoj za potražnju radnika po Dalmaciji, izazvao lavinu kritika na račun poslodavca. Čovjek je, naime, eksplicitno napisao da traži "dvije osobe iz Nepala za rad u Gyros baru". Nije precizirao ni gdje se nalazi taj Gyros bar ni koliku plaću nudi ni kakve uvjete od radnika traži - samo mu je, izgleda, bitno da su Nepalci.

U nastavku je naša selekcija najzanimljivijih komentara ispod oglasa.

- Pozdrav, ja dolazim iz Nephala, zaintereshiran sham za rad u smjeni od 16 h i trazim 3500 bruto - na tečnom "nepalskom" je napisao netko.

- Je li Nepal selo kraj Drniša? - upitala je posprdno jedna Darija.

- Imaš "Tražim/nudim posao Nepal" pa tamo vidi ima li koga - još je jedan zajedljivi komentar na konto poslodavca koji traži Nepalce.

- Sad su u modi Ukrajinci iz Dalmatinske bojne, Nepalci su za lito - komentirao je drugi, aludirajući na činjenicu da u Dalmaciji nije rijetkost vidjeti Ukrajince koji se nisu ostali boriti u svojoj zemlji.

I tako, mogli bi unedogled. Bilo je i onih kojima je oglas bio toliko nevjerojatan da su pomislili da njegov autor samo trola napaćeni narod. Svakako, oglas kakav je sročio krši Ustav Republike Hrvatske.

- To je diskriminacija na temelju nacionalne pripadnosti. Ne postoji niti jedan razlog koje predviđa Zakon o suzbijanju diskriminacije koji bi opravdavao takav postupak - kategoričan je prof. dr. Mato Palić, ekspert za ustavno pravo na Pravnom fakultetu u Osijeku.

image

Mato Palić

Dragan Matić/Cropix

Kazao nam je i kako zakon predviđa novčane sankcije za osobe koje na ovaj način diskriminiraju radnike. Pa tako u svojim prekršajnim odredbama izričito navodi da obrtnici za ovakvo što mogu dobiti novčanu kaznu od 10.000 do 200.000 kuna.

Ukratko, radnici bi se trebali tražiti i birati sukladno njihovim radnim kompetencijama, nikako po nacionalnoj pripadnosti, spolu, seksualnom opredijeljenju... 

 

27. travanj 2024 07:19