StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŠto sve jedemo?

Poražavajuća istraživanja: bakterije pronađene u više od polovice uzoraka sladoleda, kontaminirani kolači, meso, mlijeko...

Piše Šibenski.hr
5. veljače 2019. - 19:02

Plijesan, enterobakterije i aerobne mezofilne bakterije te opasni bacili koji mogu uzrokovati probavne smetnje samo su dio onoga što je pronađeno u prehrambenim proizvodima dostupnim na hrvatskom tržištu u protekle tri godine, piše Jutarnji list.

Opsežno istraživanje koje je proveo Centar za sigurnost hrane, nasljednik nedavno ukinute Hrvatske agencije za hranu, predstavljeno je u nedavno objavljenom "Stručnom izvješću o pregledu dostupnih rezultata mikrobiološke pretrage hrane koju uzorkuju subjekti u poslovanju hranom u okviru svojih planova samokontrole", a neki od rezultata djeluju prilično zabrinjavajuće.

                        Opasne bakterije u sladoledima

Tijekom trogodišnjeg razdoblja analiziran je ukupno 15.281 uzorak hrane, odnosno svake je godine obrađeno više od pet tisuća uzoraka. Najviše je analizirano polugotovih i gotovih jela, a potom slijede proizvodi iz kategorije kolači; žitarice, mlinski, pekarski i konditorski proizvodi i tjestenine; meso i mesni proizvodi; mlijeko i mliječni proizvodi, te bezalkoholna pića, pivo i led. Sve ostale kategorije hrane analizirane su na godišnjoj razini u broju manjem od 100 uzoraka, naglašavaju u studiji njeni autori.

Najviše problema uočeno je u kategoriji sladoledi jer je prve godine uzorkovanja čak 60 posto sladoleda u sebi imalo aerobne mezofilne bakterije, druge godine neispravnih je uzoraka bilo 50 posto, a treće 35. U vrlo visokom postotku, čak 45 posto uzoraka tijekom druge godine istraživanja, pronađene su i enterobakterije koje mogu izazvati želučana oboljenja.

Bakterije su pronađene i u trideset posto uzoraka gotovih kolača, što je druga najproblematičnija kategorija. Autori analize ističu kako prisustvo tih bakterija upućuje na propuste u higijeni prilikom proizvodnje, te traže od proizvođača da poboljšaju higijenske uvjete u svojim pogonima.

Što se drugih kategorija tiče, stanje nigdje nije savršeno, pa su opasne bakterije pronađene u gotovo svim kategorijama.

                     Zlatni stafilokok otkriven u mesu

Žitarice, mlinski i pekarski proizvodi bili su u nekoliko slučajeva pozitivni na bakterije ali i plijesan, odnosno povećanu količinu kvasaca. Meso je također bilo kontaminirano aerobnim mezofilnim bakterijama i to u čak 27 posto slučajeva tijekom prve godine istraživanja, da bi kasnije ta brojka pala na 10 posto kontaminiranih mesnih uzoraka.

Posebno je zabrinjavajuće što je u dijelu uzoraka pronađena povećana količina bakterije S. Aureus, poznatije i kao "zlatni stafilokok". riječ je o iznimno opasnoj bakteriji koja može dovesti do različitih bolesti, od manjih kožnih infekcija do teških stanja poput sepse, upale pluća, apscesa, sindroma toksičnog šoka...

U tri posto uzoraka jaja izolirana je pak opasna  L. monocytogenes, bakterija uzročnica bolesti listerioze koja može u nekim slučajevima dovesti i do smrti.

'                    "Poboljšajte higijenu u pogonima"

S obzirom na rezultate, Centar za sigurnost hrane izdao je i preporuku proizvođačima, odnosno svima onima koji posluju s hranom za ljude.

- Povremena prisutnost patogenih mikroorganizama u hrani ukazuje na potrebu stalnog praćenja mikrobiološke ispravnosti hrane i obavezu stalne edukacije osoblja koje radi s hranom. U slučaju povećane prisutnosti pojedinih mikroorganizama, može se preporučiti privremena povećana učestalost uzorkovanja, dok se problem ne riješi. Indikatori higijene predstavljaju značajnu pomoć i mogućnost sprječavanja pojave patogena, jer njihova povećana prisutnost ukazuje da se process proizvodnje treba poboljšati. U slučaju njihovog povećanog broja nužno provesti dodatne analize kako bi se isključili patogeni. To znači ponovnu analizu cijelog ili dijela tehnološkog procesa, kao i analizu postupaka čišćenja i sanitacije te njihovo provođenje prije slijedećeg postupka proizvodnje, provjera ulaznih sirovina, razgovor i edukacija sa zaposlenicima, kako bi se problem otklonio - stoji u preporukama na kraju izvješća kojeg je objavio Centar.

27. travanj 2024 07:03