StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetburne reakcije

Ponuda razljutila učitelje, komentarima zatrpali objavu Vlade: Plenkoviću, molimo Vas grafički prikaz i za vaše plaće!

Piše A.B.K.
28. studenog 2019. - 13:58

Vlada premijera Andreja Plenkovića na svojoj službenoj Facebook stranici objavila je svoju cjelovitu ponudu prosvjetnim radnicima, a reakcije ispod nje su prilično burne.

Vlada navodi kako je sastavni dio njihove ponude promjena postojeće Uredbe o složenosti poslova te cjelovita izmjena koeficijenata kako bi se ispravile nepravde i nelogičnosti koje sada postoje. U međuvremenu, nude rast plaća u obrazovanju za 10,4 posto u četiri faze:

- +3 posto za prosinac 2019. posebnim dodatkom

- +2 posto za siječanj 2020. povećanjem osnovice

- +3 posto za lipanj 2020. (2 posto povećanjem osnovice te 1 posto posebnim dodatkom)

- +2 posto za listopad 2020.povećanjem osnovice

S ovom ponudom, vele, plaće će učiteljima i profesorima između 2017. i 2020. rasti ukupno za 23,1 posto.

- Osim toga dogovoreno je da će, ne bude li do 31. prosinca 2020. izmijenjena Uredba o koeficijentima složenosti poslova, zaposleni u sustavu obrazovanja dobiti dodatnih 1 posto dodatka na plaću. Ovom cjelovitom ponudom idemo u rješavanje srži problema, dakle koeficijenata, a istovremeno dižemo plaće zaposlenima u obrazovanju i prije samih izmjena - naveli su iz Vlade u objavi na Facebooku uz koju su objavili i graf.

Ispod objave na stotine je negativnih komentara:

"Uzmite sebi 10,4 posto, a nama dajte 6,11 posto. Po vašoj računici, vi opet dobivate. Dogovoreno?"

"Mlatite praznu slamu iscrpljujete ljude, vršite pritisak po svim linijama. Koeficijent jest temelj plaća i po njemu se određuje osnovna plaća. Vršite oprost dugova u drugim državama, plaćate crkvu temeljem loših ugovora koje ne želite revidirati i podmuklo okrivljujete prosvjetu da štete djeci. Jedino tko šteti građanima ove zemlje jeste Vi"

"Prije svega 'draga' Vlado, vi dižete plaće sebi! Vama nikad dosta! Vaši džepovi nikad puni!".

"Kažete, SDP je kriv jer su nam uzeli – isti ste kao i oni jer ne želite ispraviti nepravdu i poručujete nam da se s njima slažete".

"Rješavanje srži problema bilo bi da odmah izmijenite uredbu o koeficijentima. Na ovo možemo reći samo NE!".

"Poštovani premijer spominje da je važan "sadržaj" a ne "forma". Opetovano ne shvaća da su upravo koeficijenti sadržaj, a dodaci su forma!".

"Rekla sam NE MOŽE, tko ne razumije?"

"Ovo je za plakat!"

"S obzirom kako zbrajate da dobijete 23 posto nije ni čudo da smo zadnji u svemu osim korupciji"

"Nismo ovce"

"Na ovaj način ce država potrošiti više novaca nego da prosvjeti povisi koeficijent na 1.4.,a glavno da nema love...eh..ili su losi matematičari ili namjerno ignoriraju prosvjetu..jednostavno se usporedi i zbroji 10,4% na osnovicu i to zbrojimo sa plaćom dok je koef. 1.325. i ta računica iznosi više nego da se povisi koeficjent na 1.4"

"Manipulirate postotcima. Traže koeficijent, ništa drugo ne dolazi u obzir i do sada ste to već trebali shvatiti. Ako je ovih 10,40 posto više od onoga što su tražili, a tražili su povećanje koeficijenta 6,11 posto, zašto im onda ne želite dati ono što traže? U čemu je problem?"

''E pa nećeš, razbojniče.''

"Dragi uredniče ovog vladinog profila, sada sve ove komentare isprintajte pa pustite Andreju na stolu da sutra ujutro uz kavicu lakše počne radni dan"

"Promjenom vlade dodaci nestaju, a koeficijenti ne... a i kad se odlazi u mirovinu, dodaci ne postoje, samo koeficijent!"

"Možemo li vas zamoliti ovakav grafički prikaz i za vaše plaće, za isti period. Hvala."

"Hrvatske u kupe,a Plenki i posada u špade"

"Koliko novaca se daje za parazitske udruge, agencije, izmišljena radna mjesta, državne službe pune uhljeba , lažne braniteljske mirovine, NOB mirovine.. .A za prosvjetu i zdravstvo nema novaca koji su temelj države? Temelji se ili ruše ili grade, vi ih izgleda rušite."

"Samo nam vratite naš uzeti koeficijent i to je to, ne tražimo više, tražimo samo nazad ono sto nam je oduzeto."

"Hvala na 10 posto mi smo skromni, nama je dovoljno 6.11 posto. Koga lažete?"

"Teško je odreći se vlastitih luksuza  (koje plaća radni narod), a još je teže pošteno platiti čovjeka koji pošteno radi!"

"Pa gluh, slijep i mentalno ograničen bi već shvatio da žele samo povećanje koeficijenta i ništa više. Zbog Vas SVA DJECA RH ne idu u skolu. Sramite se. Ja se sramim sto ste vi na čelu moje države i sto radi VAS moj prvašić više ne ide u školu, nego sto ide."

Među rijetkim komentarima ima i onih koji osuđuju prosvjetare pa tako jedan Dalmatinac kaže: " Jel mogu ja doć raditi na njihovo misto uz istu plaću zbog koje oni štrajkaju i iste uvjete, neznan čemu ovolika frka ima i nas sa fakultetima koji radimo poslove KV radnika, jel mi štrajkamo'

drugi premijeru savjetuje:  "Ma dajte uvedite im radnu obavezu više....Nakon ovoga više ne zaslužuju razgovarati."

 

24. travanj 2024 22:07