StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnarade se i oni

Pometačica koja kuka zbog 1054 eura plaće dodala sol na ranu osoblju u vrtićima: Znate koliko mi zarađujemo?

Piše Ana Franić/Slobodna Dalmacija
6. travnja 2023. - 21:11

– Direktor i gradonačelnik su rekli da imamo 1500 i 1800 eura plaću. Evo pogledajte, 1054 eura s praznicima i 21 sat prekovremenih, kao pometačica.

Ne želim da me se uspoređuje s tetama, onima koji čiste u vrtićima i školama, jer ja nemam cijelo ljeto slobodno i zimske praznike. Jer mi radimo Božiće, Nove godine, Uskrse i popodnevne smjene – dio je jučerašnje izjave radnice “Čistoće” s četverogodišnjim stažom koja je odjeknula u medijskom prostoru.

Usporedba između spremačica u gradskoj tvrtki i gradskim vrtićima, nikako ne može imati zajednički nazivnik, o čemu je Slobodna Dalmacija pisala.

Pometačica Čistoće: Evo vam moja plaća! A ljudi misle da zaradim 15.000 kuna... I ne uspoređujte nas s tetama u vrtiću

‘Gradonačelniče, dajte tetama u vrtiću škovacinske plaće! Jedva su iskamčile 770 eura, a pometačica prima preko 1000‘

image
Saša Burić/Cropix

Radnici “Čistoće” izborili su se za 100 eura bruto na plaću, kao i povećanje koeficijenata za tri najniže plaćena zanimanja. Njihovu borbu ne želimo osporavati i pohvalno je da se bore za sebe, ali uspoređivati se s radnicima u dječjem vrtiću nije korektno.

Podrška radnicima

Zbog ovakve usporedbe s odgojiteljima i spremačicama u vrtiću kontaktirali smo Božicu Žilić, predsjednicu Sindikata obrazovanja, medija i kulture (SOMK) koji je na čelu pregovora s Gradom Splitom oko uvjeta rada u dječjim vrtićima.

– Kao sindikat koji okuplja radnike u dječjim vrtićima diljem Hrvatske sa sindikalne strane podržavamo borbu radnika za bolje uvjete rada i veće plaće, pogotovo u kontekstu sve većeg porasta troškova života, inflacije i sve težeg funkcioniranja s malim plaćama kada govorimo o egzistenciji. Kada pričamo o Splitu, naš sindikat je na čelu kolektivnih pregovora s Gradom Splitom za bolja materijalna prava i uvjete rada radnika. Što se tiče izjave koju smo čuli, moramo naglasiti da usporedba spremačica u dječjem vrtiću i spremačice u komunalnoj gradskoj tvrtki, nije moguća. Prvi razlog za to je činjenica da radnice u “Čistoći” imaju bolje plaće nego radnice na poslovima spremačice u dječjim vrtićima – objašnjava nam Žilić.

Podsjetimo, SOMK se krajem prošle godine izborio za povećanje materijalnih prava zaposlenih u dječjim vrtićima tako da im je od 1. siječnja 2023. godine osnovica povećana za šest posto (5452,64 kune), a od 1. srpnja povećanje osnovice za 6,5 posto (5807,06 kuna).

Pregovori s Gradom

Također su se izborili za povećanje regresa za 100 posto u 2023. godini (s 1250 kuna na 2500 kuna), povećanje božićnice za 100 posto u 2023. (s 1250 kuna na 2500 kuna) te povećanje bona za dar u naravi za 67 posto (sa 600 kuna na 1000 kuna). No, njihovi uvjeti još nisu ni blizu onoga kakvi bi trebali biti, a to je usklađivanje s plaća u školama.

– Što se tiče odnosa plaća u vrtićima i “Čistoći”, spremačice u dječjim vrtićima bez dana radnog staža, po našim izračunima, pa čak uključujući s povećanjima koeficijenata od 1. siječnja 2023. godine, imaju 650,31 euro (4899,76 kuna), što je ispod minimalne plaće. Spremačica s 15 godina radnog staža ima 690,08 eura (5199,41 kuna), što je opet ispod minimalne plaće. Moram naglasiti da naše spremačice ne rade samo na poslovima spremanja i čišćenja već često uskaču u pomoć radnicima u kuhinji, odgojiteljima, čišćenju vanjskih prostora. Također, dječji vrtići nemaju nikakve ljetne i zimske praznike, već rade cijelu godinu. Što se samih plaća tiče, mi smo u pregovorima s Gradom Splitom koji se nastavljaju na jesen. Postigli smo određena povećanja osnovica i koeficijenata za sve strukture, ali naše plaće još uvijek zaostaju u odnosu na škole.

Plaće odgojitelja s višom stručnom spremom, odnosno završenim preddiplomskim studijem u odnosu na škole zaostaju za 246 eura, a plaće odgojitelja s visokom stručnom spremom (završenim diplomskim studijem) zaostaju za 217 eura. Nadam se da ćemo što prije riješiti ovakva zaostajanja i da će se zakonom omogućiti ono što nam pripada – za kraj nam je objasnila predsjednica SOMK-a.

image
Ante Čizmić/Cropix
19. travanj 2024 11:16