StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKORONAŠOPING‘ UZEO MAHA

Pomama za najosnovnijim potrepštinama: ‘Tek kad ostanemo bez pašteta, znat ćemo da je kraj blizu‘

Piše Matija Boltižar
26. veljače 2020. - 10:34

Strah građana od koronavirusa porastao je nakon objave da je hospitaliziran prvi zaraženi u Zagrebu. Već je poznato da u ljekarnama više nema zaštitnih medicinskih maski, no navala kupaca širi se i na ostale dućane.

Barem je tako u Zagrebu, gdje smo obišli supermarkete i trgovine u kojima su nas dočekale prazne police na odjelu s proizvodima za dezinfekciju kože. Tako su nam u jednoj drogeriji na Trešnjevci odmah na blagajni rekli da nemaju više nikakvih gelova, kao ni tekućina za dezinfekciju ruku.

- U ponedjeljak smo ostali bez svega. Sutra će doći nova pošiljka robe, no pitanje je koliko će doći k nama jer se ipak trebaju namiriti sve podružnice u zemlji. I samo nas nemojte pitati za maskice, toga nemamo već tjedan, niti ćemo ih imati - rekla nam je blagajnica.

Ništa bolja situacija nije ni u supermarketima.

Na odjelu za njegu mogu se pronaći svi proizvodi osim antiseptika, a sve je manje i vlažnih maramica te sličnih proizvoda. Što se tiče ostalih proizvoda, još ne možemo govoriti o strahu od praznih polica, tako da izgleda da se Zagrepčani u ovom trenutku ne pripremaju masovno za višednevnu karantenu. No, potrošnja je ipak porasla posljednjih nekoliko dana.

- Imali smo stvarno dobar ponedjeljak, iznad prosjeka. Iako, ne znam je li to zbog činjenice da je kraj mjeseca ili zato što je bio fašnik pa su ljudi ostali bez namirnica, ali ne bih rekao da vlada zabrinutost. Tek kad ostanemo bez pašteta, znat ćemo da je kraj blizu - kaže nam prodavač u jednom supermarketu.

Tijekom poslijepodneva nastala je prava pomama za brašnom svih vrsta, tjesteninom, rižom, žitnim pahuljicama, mlijekom, uljem i octom, toaletnim papirom i maramicama, higijenskim ulošcima, paštetama, konzerviranim ribicama i konzerviranim povrćem, svježim vakuumiranim mesom i zapakiranim salamama i sirevima, ali ne onima iz vitrina koje stoje na otvorenom zraku...

U jednom velikom supermarketu u Dubravi, na istoku Zagreba, police su poslijepodne zjapile prazne, a mahnito se trpalo u kolica i križali su se popisi za kupnju koja bi trebala pokriti potrebe do daljnjeg, dok koronavirus ne ode iz Hrvatske, čini se prema natrpanim kolicima. No nije ovo scenarij samo s istoka Zagreba, kako doznajemo, isto je, javljaju čitatelji Jutarnjeg, i na zapadu grada.

20. travanj 2024 16:08