StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNakon nereda

Policija na izvanrednoj presici: ‘Bilo nas je samo 16, a njih stotine. Napali su nas lancima, kamenjem, bocama.Propucana su ukupno četiri navijača‘

Piše PSD
22. svibnja 2022. - 15:17

Policija je najavila da će u 14 sati u službenim prostorijama Policijske uprave zagrebačke održati izvanrednu tematsku konferenciju na kojoj će javnost izvijestiti o incidentu koji se kasno sinoć dogodio na autocesti A1 prilikom povratka Torcidinih navijača s utakmice Dinamo-Hajduk te će pojasniti postupanja policije tijekom jučerašnje organizirane preprate navijača.

NOVO

- Policija je postupala u cilju uspostavljanja javnog reda i mira te života osoba koje su bile na benzinskoj. To je bila utakmica visokog rizika i tad postupamo vrlo oprezno. Iz medijskog prostora uočavamo kao potencijalni problem nemogućnost ulaska navijača Torcide s transparentnom. - rekao je Damir Barić, zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost.

- Želimo jasno naglasiti da je organizator utakmice prije 4 dana uputio uputu Hajduku i navijačima koja je procedura ulaska s transparentima, a to je da je potrebno ući dva sata prije početka utakmice donijeti transparent na pregled i onda postaviti ga na stadion. Iz nekog razloga navijači Hajduka su se oglušili i željeli su neposredno prije početka utakmice ući s transparentima, što je u nadležnosti kluba koji donosi odluku o tome. Policija samo asistira - kazao je.

- Nakon toga, svi navijači su ostali vani, bili su mirni i nakon početka utakmice izrazili su sami želju da bi se uputili u smjeru Splita. Formirali smo kolonu od oko 260 vozila s oko 100 interventnih policajaca. Na postaji Desinec je bilo 8 interventnih djelatnika i osam iz policijske uprave, cijela trasa je bila osigurana. Ništa nije davalo da će se ovako nešto dogoditi. Odjednom su stali, blokirali sva tri traka i zaustavili promet. Krenuli su u napad na policajce koji su osiguravali Desinec, rečeno je na presici.

- Kolege su bile desetorostruko brojčano nadjačane, 16 kolega je bilo, a počinitelja nekoliko stotina. Napad je izvršen agresivno, uz uporabu boca, kamenja, palica, lanaca, stolova, aparata za gašenje požara i policijski službenici su izdali upozorenja i zapovijedi da se prestane. Upotrijebili su sredstva prisile, palice, ni to nije dalo rezultata. Ispalili su nekoliko hitaca u cilju dozivanja pomoći i davanja upozorenja. Takav postupak dao je rezultat da su se povukli, to je dalo rezultata, snage su imale vremena pješice pritrčati i raditi na uspostavi reda i mira, rečeno je.

- Velik broj navijača je bio uključen u napade, veći broj službenika je postupao, policija intenzivno radi na istrazi svih okolnosti kao i na istrazi postupanja policijskih službenika, molim vas za vrijeme. U medijskom prostoru ima napisa koji imaju cilj napraviti razdor između policije i građana. Imamo napise da je postupala "mamićevska" policija, to smatramo uvredljivim, pogotovo kada znamo da je 20 policajaca ozlijeđeno. Radili smo svoj posao u cilju zaštite života kolega i svih tih napadača. Napad je izvršen i raketama i pirotehničkim sredstvima. Znate što znači otvoreni plamen na benzinskoj postaji. Možete zamisliti da je došlo do zapaljenja ili eksplozije benzinske postaje, o kakvim razmjerima bismo onda govorili. To je bila prava opasnost. Ako nekom nije jasno, hrvatska policija bila je u službi hrvatskih građana, rečeno je uvodno na konferenciji.

- Nakon zaustavljanja masovno izlaze i pale bengalke. Upaljene su ih bacali na policajce na Desnicu. Bacali su rakete u pravcu njih i koristili su sva pogodna sredstva za nanošenje ozlijeda. Uništavali su i trgali znakove, njima su napadali policajce. Koristili su aparate za gašenje požara. Na jedan vrlo ružan i nehuman, bahat način su izvrsili napad na tih 15 policajaca - rečeno je.

Komentirao je i izjavu da je policija na stadionu bila mamićevska.

- Takve izjave policija smatra krajnje uvredljivima, posebno kada imamo intervenciju u kojoj je 20 policijskih službenika ozlijeđeno. Policija je sinoć radila svoj posao u cilju zaštite osobnog života, života kolega, ali i svih napadača koji su bili direktno ugroženi jer je napad izvršen i zapaljenim pirotehničkim sredstavima i raketama. Radilo se o benzinskoj postaji, a znate i sami što znači otvoreni plamen na benzinskoj postaji. Možete zamisliti što bi bilo da je došlo do zapaljenja i eksplozije na benzinskoj postaji i o kakvim razmjerima bi danas govorili - istaknuo je.

Dodali su kako imaju informaciju o tome da se danas javio još je jedan propucani navijač koji je upucan u stopali. 

- On je liječnički obrađen i nije zadržan na liječenju. Pretpostavljamo da se radi o lakšim ozlijedama.. Dobili smo informaciju da se još jedan navijač javio, a ako se to potvrdi, to su četiri navijača ranjena vatrenim oružjem - dodali su i kazali kako će taj broj još varirati jer očekuju da će liječničku pomoć potražiti i neki koji to još nisu učinili. 

- Sve smo poduzeli kako bi ova utakmica prošla u najboljem redu. Mjere osiguranja su postavljene u petak od 16 sati. Uspjeli smo poduzeti preventivne radnje. Na stadionu smo pronašli pirotehnička sredstva, igrači su došli bez incidenta, bez incidenta smo u sterilnu zonu doveli 1500 navijača, ništa nije ukazivalo da može doći do ovog incidenta. Sve što se događalo, mimo ovog incidenta, prošlo je u najboljem redu. Imali smo privedenu 21 osobu, od čega dvadeset domaćih, remećenje javnog reda i mira i slično te konzumiranje alkohola.

Osam osoba je dovezeno na Prekršajni sud, ostale su puštene. Početkom utakmice navijači Torcide nisu htjeli postupiti po ušputama organizatora, nisu htjeli na stadion. Na njihovo traženje organizirali smo pratnju i bez ikakvih problema, 261 vozilo je krenulo prema Splitu. Bez incidenta su izvučeni iz grada, ušli na autocestu.

Dolaskom u zonu Desinec namjerno se kolona zaustavlja, zauzimaju sve trake, blokiraju naše policijske službenike kojih je u pratnji bilo oko 100. Izlaze iz vozila i namjerno idu s paljenjem bengalki koje su bacali na policijske službenike, bacaju rakete, koriste sva raspoloživa sredstsva za nanošenje ozljeda, od remenja, do staklenih boca, teleskopskih palica, hladnog oružja, trgali su znakove s ceste, koristili su aparate za gašenje požara i na jedan nehuman način su izvršili napad na 16 policajaca kojima zbog blokirane ceste nije bilo lako doći u pomoć, morali su se pješice probijati - kazao je načelnik PUZ-a Marko Rašić

- Bili su prisiljeni primijeniti vatreno oružje kako bi zvali u pomoć i zastrašili te odbili napad na sebe i na osobe u benzinskoj postaji. Bacali su sva sredstva na benzinsku postaju, policajci su bili prisiljeni upotrijebiti vatreno oružje. Tri policajca su uporabila vatreno oružje. Dvojica su pucala u zrak, jedan četiri hica, a drugi osam. Treći je ispalio osam hitaca u zrak, a nakon toga 11 u tlo. Od rikošeta je došlo do ozljeđivanja dvojice, jedan u visini rebara, drugi je dobio metak u potkoljenicu. Službenici PU karlovačke pješice idu prema tamo i oni su zaustavljeni te uz sva upozorenja i naredbe te suzavac su bili prisiljeni ispaliti. Jedan policajac je ispalio dva hica u zrak, uspjeli su se probiti da pruže pomoć kolegama koji su bili okruženi i zabarikadirali se u policijsko vozilo. Dobro je da nisu zapaljeni u službenom vozilu.

Stigla je pomoć, uspostavlja se red i mir, navijači se potiskuju. Jedan dio navijača prešao je na trak iz smjera juga, uspjeli su ih vratiti kako ne bi ugrozili svoj ali i život vozača. Dva navijača su ozlijeđena vatrenim oružjem, jedan je teže, drugi je samo okrznut. Imamo informaciju da su se i danas tijekom dana u Splitu javio još jedan navijač koji ima propucano stopalo. On je liječnički obrađen i nije zadržen na liječenju. Doznali smo i da se javio još jedan navijač u Splitu, da bi se moglo raditi o prostrijelnoj rani. Sve skupa je ozlijeđeno 35 osoba, od čega 15 navijača i dvadeset policajaca, no taj broj će vjerojatno varirati ako se još netko javi liječnicima.

Cesta je bila zatvorena zbog potrebe očevida. Završen je iza 11 sati, obrađeno je preko 100 predmeta. Privedene su 43 osobe. Sumnjiči ih se za izazivanje nereda. U tijeku je njihovo dovođenje državnom odvjetništvu, svi će u zakonskom roku biti dovedeno na ispitivanje - zaključio je.

RANIJE

Na presici će govoriti zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost Damir Barić, načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić, načelnik Sektora za javni red i sigurnost Policijske uprave zagrebačke Davor Posilović te zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Velikoj Gorici Dražen Diklić.

Uz njih, na konferenciji će sudjelovati i zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije Mario Bencek te voditelj Odjela za obradu organiziranog kriminaliteta Midhad Arifović.

24. travanj 2024 06:07