StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJesmo li pred zakonom svi jednaki?

Policajku koja je pod utjecajem alkohola sudjelovala u nesreći u kojoj poginuo motociklist istražuje njezin otac - načelnik u MUP-u!? Pročitajte kako u policiji 'peru ruke' od odgovornosti

4. travnja 2019. - 20:42

Policajka Ana Kapetanović (30) koja je pod utjecajem alkohola sudjelovala u nesreći u kojoj je u ponedjeljak u Kaštel Kambelovcu poginuo 25-godišnji motociklist kćerka je Željka Kapetanovića, načelnika Postaje prometne policije Split. Upravo ta postaja je sudjelovala u očevidu na mjestu događaja i u nastavku postupka prikuplja obavijesti na temelju kojih se odlučuje o podnošenju kaznene prijave protiv sudionika.

Nesreća se dogodila u ponedjeljak u 2 sata kada je poginuo 25-godišnji vozač motocikla Honda, a osim njega su u nesreći sudjelovali 21-godišnja vozačica Peugeota i 25-godišnja putnica iz istog vozila te 30-godišnja policajka koja je upravljala Fiatom. Kako smo tada informirani iz PU splitsko-dalmatinske, 30-godišnjoj policijskoj službenici je utvrđena koncetracija alkohola od 0,65 g/kg u litri izdahnutog zraka.

Na mjesto događaja su prvi došli i osigurali ga policijski službenici Postaje prometne policije koji su izmjerili i koncetraciju alkohola sudionici prometne nesreće Ani Kapetanović, kćerki načelnika njihove postaje. Nakon toga su obavjestili Općinsko državno odvjetništvo, čiji zamjenik je došao na mjesto događaja i rukovodio očevidom koji je proveden zajedno sa stalnim sudskim vještakom za promet u suradnji sa očevidnom ekipom Postaje prometne policije.

Prema članku 11.e Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, kada postoji sumnja da je policijski službenik ili njemu bliska osoba počinila kazneno djelo kriminalističko istraživanje ne može provoditi ustrojstvena jedinica u kojoj je zaposlen. Policijski službenici prometne postaje su nakon spoznaje da je sudionica nesreće kćerka njihovog načelnika imali mogućnost pozvati kolege iz druge postaje da osiguraju mjesto događaja.

Kako Policijska postaja Kaštela nema Odjel za promet, u obzir dolaze Policijska postaja Trogir, Omiš ili Makarska koje provode očevide za prometne nesreće na svom području. U MUP-u pak kažu kako su policajci Postaje prometne policije kao jedini specijalizirani proveli hitne istražne radnje po nalogu državnog odvjetnika.

- O prometnoj nesreći obavještene su sve nadležne ustrojstvene jedinice, uključujući i Ravnateljstvo policije koje je tada upoznato s činjenicom da je jedna od sudionica u prometnoj nesreći policijska službenica i da je obiteljski povezana s djelatnom osobom u Postaji prometne policije Split.

Kao što smo ranije naveli, policijski službenici u ovoj prometnoj nesreći nisu rukovodili očevidom, već su pružali stručnu pomoć zamjeniku općinske državne odvjetnice i poduzimali radnje po njegovom nalogu, a kako je to i definirano u Zakonu o kaznenom postupku. Zamjenik državnog odvjetnika bio je upoznat s činjenicom da je u prometnoj nesreći sudjelovala policijska službenica. Dakle, po nalogu državnog odvjetnika, policijski službenici su proveli hitne istražne radnje, odnosno radnje koje ne trpe odgodu.

U konkretnom slučaju to se odnosi na policijske službenike specijalizirane za obavljanje očevida prometnih nesreća, odnosno policijske službenike Postaje prometne policije Split koja je jedina na području PU splitsko-dalmatinske specijalizirana za poduzimanje takvih radnji - pojašnjavaju nam iz MUP-a.

dvjetništva saznajemo kako je zamjenik državne odvjetnice tek po dolasku u Kaštel Kambelovac saznao da je u prometnoj nesreći sudjelovala policijska službenica koja je bila pod utjecajem alkohola. Također, prema dorh-u jedini nalog koji su dali policiji bio je za vađenje krvi i urina.

- Tijekom očevida zamjenik općinske državne odvjetnice u Splitu izdao je usmeni nalog za vađenje krvi i urina sudionika ove prometne nesreće. Za prikupljanje potrebnih obavijesti povodom ove prometne nesreće nadležna je Postaja prometne policije Split dok će sve potrebne dokazne radnje provesti Općinsko državno odvjetništvo u Splitu - saznajemo iz dorh-a koji nas je informirao i kako na mjestu nesreće nije bio nitko od sudionika kada je došao dežurni zamjenik državnog odvjetnika.

Iz MUP-a su nam kazali kako su sudionice nakon prometne nesreće odvezene na pružanje liječničke pomoći i zadobile su lakše tjelesne ozljede te radi toga nisu bile na mjestu događaja u trenutku dolaska zamjenice općinskog državnog odvjetnika.
Međutim, nije nam pojašnjeno zašto je u nastavku obrade postupka te za prikupljanje obavjesti i dalje nadležna postaja kojom rukovodi otac sudionice nesreće, iako se ne radi o hitnim radnjama. Nadalje, saznajemo kako MUP neće provesti stručni nadzor nad postupanjem policijskih službenika tijekom intervencije na prometnu nesreću u kojoj je sudjelovala kćerka njihovog načelnika.

- Vezano uz Vaše pitanje o provođenju stručnog nadzora u slučaju ove prometne nesreće, a s obzirom na sve ranije pojašnjeno, izvješćujemo da policija nije ovlaštena provoditi nadzor nad radom državnog odvjetništva – navode u svom odgovoru iz MUP-a.

Policajka je bila van službe kada se dogodila prometna nesreća. Zakon o policiji prospisuje kako policijski službenik odgovara za povredu službene dužnosti ako se ne pridržava Ustava, zakona, drugih propisa i pravila o ponašanju za vrijeme službe ili izvan službe kada šteti ugledu službe. Sama alkoholiziranost policajke van službe, ukoliko nema nepriličnog ponašanja, nije povreda službene dužnosti. Sporna je činjenica da je pod utjecajem alkohola upravljala vozilom.

- Protiv policijske službenice koja je sudjelovala u ovoj prometnoj nesreći, nadležni rukovoditelj će pokrenuti postupak utvrđivanja disciplinske odgovornosti zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola izvan službe - saznajemo iz MUP-a.

Ana Kapetanović je policijska službenica Postaje pomorske policije Split. Do danas nije podnesena kaznena prijava ni protiv jednog sudionika prometne nesreće. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je formiralo spis i bez obzira, poslala policija kaznenu prijavu ili ne, oni će donjeti državno odvjetničku odluku na temelju dokaznih radnji koje se provode.

19. travanj 2024 11:15