StoryEditor
Hrvatska i svijetMeđunarodne novinske organizacije

Pokretanjem postupka otkaza Hrvoju Zovku,  HRT-a vrši pritisak na novinare i sami HND

21. rujna 2018. - 22:53

Tri međunarodne novinarske organizacije pridružile su se Hrvatskom novinarskom društvu u osudi pokretanja postupka otkazivanja ugovora o radu novinaru Hrvoju Zovku koji je i predsjednik tog društva. 

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Europska federacija novinara (EFJ), čiji je HND član, u petak su se pridružile HND-u u osudi odluke Hrvatske radio-televizije da pokrene proces otkazivanja ugovora Zovku koji u tom mediju kao novinar i urednik radi 20 godina. 

U obrazloženju odluke HRT-a, kako doznaje Hina od izvora bliskog Radničkom vijeću HRT-a, navedeno je kako je vodstvo te institucije zaprimilo prijavu urednice Informativno-medijskog servisa HTV-a Katarine Periše Čakarun u kojoj je navedeno da joj se Zovko obratio krajnje neprofesionalnim izrazima, uvredama i prijetnjama te da je u jednom trenutku i fizički nasrnuo, unoseći joj se lice. Te navode potvrdile su i četiri djelatnice HRT-a.

Zovko je u očitovanju izrazio žaljenje zbog svađe u koju je uvučen te rekao da dosadašnjim ponašanjem i radom ne zaslužuje najtežu sankciju. 

Uprava HRT je Radničkom vijeću predložila najstrožu sankciju protiv Zovka - prekid ugovora o radu, a to tijelo treba odgovoriti na prijedlog u ponedjeljak, 24. rujna.

U priopćenju je HND-a rekao da je Zovko 12. rujna odlučio dati ostavku na mjesto zamjenika urednika na kanalu HTV4, kao razloge navodeći pritisak, cenzuru i neprofesionalan izbor tema. 

Periša Čakarun je idući dan prihvatila njegovu ostavku i kritizirala njegovu ulogu predsjednika HND-a, priopćio je HND, te dodaje kako je vodstvo HRT-a 14. rujna odlučilo pokrenuti proces izvanrednog otkaza na temelju tvrdnje urednice. 
IFJ, EFJ i HND u petak su pozvali HRT da zaustavi taj proces koji HND vidi kao osvetu protiv Zovka i zastrašivanje svih novinara u tom mediju koji su povezani s društvom. 

"Kao i potpredsjednici HND-a Slavica Lukić i Denis Romac vjerujem da procedura davanja ostavke ne bi nikad bila pokrenuta da Zovko nije predsjednik te institucije", poručio je Mogens Blicher Bjerregard, predsjednik EFJ-a, ustvrdivši kako je to "izravan napad na HND", priopćio je EFJ. 

Odluku vodstva HRT-a u petak je osudila i Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara koja predstavlja više od 8 tisuća članova.

"Platforma se snažno protivi ideji da osoba može biti pod pritiskom ili da njen/njegov posao može biti ugrožen ili izgubljen zbog članstva ili angažmana u profesionalnom udruženju. Potez HRT-a predstavlja direktan pritisak na Zovka kao profesionalnog novinara i indirektni pritisak na Hrvatsko novinarsko društvo", priopćilo je ta organizacija. 

Regionalna platforma je mreža novinarskih udruga osnovana u siječnju 2016. uz financijsku pomoć Europske unije, a sastoji se od Nezavisnog udruženja novinara Srbije, BH novinara, crnogorskog Sindikata medija, makedonskog i kosovskog udruženja novinara, te samog HND-a. 

item - id = 566532
related id = 0 -> 1129413
related id = 1 -> 1128527
24. rujan 2021 09:12