StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetispali i zaboravi

Pogledajte što se dogodilo ruskim tenkovima i paklenom termobaričkom Suncopeku kod Avdiivke: ‘A sad adio‘

Piše PSD.
20. listopada 2023. - 18:08

Već deseti dan traju intenzivni napadi ruske vojske na grad Avdiivku, ali unatoč masovnom jurišu u kojem sudjeluje na tisuće vojnika, stotine tenkova i oklopnih vozila - Rusi nisu uspjeli probiti ukrajinsku obranu. Ruski blogeri navode kako se radi o jednoj od najopsežnijih vojnih operacija ruske vojske od početka rata. Putinova vojska je prošle godine u zimskoj ofenzivi provela mjesece nastojeći i ne uspijevajući izbaciti ukrajinski garnizon Avdiivke i sad pokušavaju ponovo. Dan nakon što je napad započeo polja između ruskih i ukrajinskih položaja sjeverno i južno od Avdiivke bila su pretrpana uništenim ruskim vozilima i mrtvim i ranjenim vojnicima. Nezavisni stručnjaci koji broje gubitke u borbama u Ukrajini brzo su procijenili razmjere debakla. Analitičar Andrew Perpetua pobrojao je kako je samo u jednom danu bilo oko 70 gubitaka vozila na ruskoj strani i oko 15 na ukrajinskoj. 

Dok olupine izgorjelih ruskih oklopnih vozila iz prethodnih valova napada blokiraju polja i puteve, stalno pristižu nova koja također lete u zrak. Danas su objavljene i nove snimke.

"U smjeru Avdiivke neprijatelj je nastavio ofenzivna djelovanja i ne prestaju pokušavati okružiti grad. Međutim, naši branitelji čvrsto drže obranu i nanose neprijatelju znatne gubitke - navode u današnjoj objavi Snage za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine (SSO) koje su objavile i videosnimak operatera 3. pukovnije SSO-a. Oni su locirali ruske oklopne transportere i tenkove te ih bombardirali uz pomoć FPV dronova, ATGM-a Javelin i minobacača.

image
Screenshot x

Na drugoj snimci s iste bojišnice, vidi se kako pomoću FPV drona, 59. brigada uništava moćni ruski raketni bacač TOS-1, poznat kao Suncopek.

Sustav TOS-1, razvio je još Sovjetski Savez za potrebe rata u Afganistanu. Nadograđeni kasniji modeli imaju 24 lansirne cijevi između kojih je montiran kran te spremnik od 400 litara benzina za nadopunjavanje lansirnog vozila. Termobarične bojeve glave mogu proizvesti razornu eksploziju s radijusom i razmjerima destrukcije po zgrade i ljude znatno većim od konvencionalnog oružja. One najprije raspršuju zapaljivi aerosol u zrak, a zatim ga zapale i detoniraju, stvarajući ogromnu vatrenu kuglu koja sprži sav kisik iz atmosfere. Stvaraju tlačni val koji je dvostruko jači od onog od konvencionalne topničke granate.

image

Rusi su na početku rata imali 45 Suncopeka 

Vasily Maximov/Afp

Oružane snage Ukrajine na fronti Avdiivke koriste područje tvornice koksnog ugljena kao utvrdu, a iskopali su i nizove rovova i bunkera pa je položaj dobio nadimak "mravnjak". Također su uništili strateški prijelaz kod Panteleimonivke, na autocesti kako bi zakomplicirali liniju opskrbe ruskih snaga koje napadaju  Avdiivku.

Grad je prije rata imao oko 32 000 stanovnika, a sada je ostalo još oko 1600 civila koji ne žele napustiti grad i od kojih većina živi ispod zemlje. Mikola Bielieskov, vojni analitičar pri Nacionalnom institutu za strateške studije, istraživačkoj skupini ukrajinske vlade, rekao je u intervjuu da su razmjeri napada u Avdiivki bez presedana.

Avdiivka je vrlo važna točka u ukrajinskom obrambenom sustavu i ako bi ju Rusi zauzeli, taj bi gubitak bio koban za ukrajinske položaje u blizini jer je grad okosnica regionalne obrane. Dva druga grada, Pokrovsk i Kostjantinivka oslanjaju se na branitelje Avdiivke.

Ukrajinske borce u Avdiivki jučer je posjetio i vrhovni zapovjednik Valerij Zalužni.

"Neprijatelj aktivno dovlači jurišne jedinice i velike količine oklopne opreme te koristi zrakoplove i topništvo, napisao je Zalužni na Telegramu.

 

03. svibanj 2024 19:04