StoryEditor
Hrvatska i svijetLJUDI, CIJEPITE SE!

Pogledajte kako je izgledao prije korone, a kako izgleda sada: poznati fitness trener, nakon što je jedva izvukao živu glavu, sad uči hodati

Piše šibenski.hr
21. srpnja 2021. - 14:00
David Castilla u svega nekoliko dana je izgubio 10 kilograma, završio u bolnici i na rehabilitaciji  PRIVATNI ALBUM

David Castilla je poznati španjolski fitness trener i model. Na Facebooku i Instagramu prate ga stotine tisuća ljudi. Međutim, nedavno se zarazio koronom i u samo nekoliko dana je izgubio 10 kilograma, završio je u bolnici i na rehabilitaciji. Život mu se preko noći preokrenuo, s koronom se tjednima borio.

- Dva tjedna mi je bilo grozno i teško, imao sam probleme s plućima. Probao sam hodati i sada ćemo vidjeti hoću li imati probleme s plućima. Vi koji ste u istoj situaciji kao i ja, znajte da niste sami - naveo je David koji se nije imao priliku cijepiti jer za razliku od Hrvatske, Španjolska tek sad cijepi opće pučanstvo.

David, nakon što je jedva izvukao živu glavu, sad uči hodati, ne zna se hoće li se moći baviti sportom, te je neizvjesno kakav će život voditi i hoće li se oporaviti do kraja. Liječnici mu savjetuju da i dalje ostane u bolnici.
Još se ne zna kakva oštećenja pluća ima, a u riziku je od moždanog udara i embolije pluća. Do svega toga ne bi došlo da se imao priliku cijepiti.

image
PRIVATNI ALBUM

Iako podaci pokazuju da je od teških posljedica COVID-a najugroženija starija generacija i osobe koje boluju od nekih kroničnih bolesti, to nipošto ne znači da se osobe mlađe životne dobi, koje su potpuno zdrave ne mogu zaraziti i teško oboljeti. O tome nam svjedoči niz slučajeva, a nažalost i smrti mlađih osoba, kojih smo i mi u Hrvatskoj imali previše.

Nesretan niz

COVID je ove godine prerano pokopao i zdravog dječaka iz Zagreba od deset godina kod kojeg je korona izazvala multisistemski upalni sindrom, kao i mladiće i djevojke u dvadesetim godinama, od kojih neki nisu imali ni jednu kroničnu bolest. U trećem valu, ovog proljeća u bolnici Dubrava preminuo je i 23-godišnji mladić koji u bolnicu došao s teškom upalom pluća i nije imao većih kormobiditeta.

image
PRIVATNI ALBUM

Nedavna studija objavljena u uglednom časopisu The Lancet, pokazuje da je broj komplikacija kod teško oboljelih od koronavirusa velik čak i među mladima, koji su prije zaraze koronavirusom bili odličnog zdravstvenog stanja. Istraživanje je obuhvatilo više od 70.000 pacijenata u 300 britanskih bolnica, a prema ovoj studiji 27 posto osoba od 19 do 29 godina razvilo je komplikacije te 37 posto njih od 30 do 39 godina razvilo je barem jednu komplikaciju nakon hospitalizacije zbog Covida-19.
"Ovo istraživanje proturječi prijašnjem narativu da je Covid-19 opasan samo za ljude s komorbiditetima i starije", kazao je jedan od autora studije, profesor Calum Semple, sa Sveučilišta u Liverpoolu.

image
PRIVATNI ALBUM

"Ozbiljnost bolesti na prijemu u bolnicu je naznaka komplikacija čak i u mlađih odraslih ljudi, stoga prevencija razvoja dodatnih zdravstvenih tegoba zahtjeva primarnu strategiju sprečavanja bolesti, odnosno cijepljenje", dodao je. Autori studije, objavljene u časopisu The Lancet, tvrde da su rezultati do kojih su došli pokazali da se najčešće komplikacije zbog teškog oblika Covida-19 odnose na bubrege i pluća pacijenta, a također se često pojave i neurološki i kardiovaskularni poremećaji.

item - id = 1114470
related id = 0 -> 1130156
related id = 1 -> 1129957
27. rujan 2021 21:41