StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOPREZ, SLIJEDI PAKAO

Počinje toplinski val, već u 7 sati u dva grada izmjereno iznad 26 °C: Evo gdje će danas biti najgore

Piše šibenski.hr
21. srpnja 2022. - 09:26

Vremenska prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda za četvrtak vrlo je kratka i jasna: sunčano i vruće.

Vjetar na kopnu bit će uglavnom slab, a na Jadranu će nakon jutarnjeg burina postupno zapuhati slab do umjeren jugozapadnjak i zapadnjak, prema otvorenom moru i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura većinom od 32 do 37 stupnjeva Celzijusovih.

Meteorolozi najavljuju početak toplinskog vala u Hrvatskoj. Temperature će se penjati do 35 stupnjeva, a ponegdje, u kninskoj regiji, i više. Ponegdje je već jutros u 7 sati bilo vrlo toplo - u Senju 27 stupnjeva, a na Lastovu 26 Celzijevaca.

Kako javlja meteorologinja N1 televizije Tea Blažević, nalazimo se u toplinskom valu, koji će se još i intenzivirati, tako da će od petka opasnost biti vrlo velika. Vrući saharski zrak s područja sjeverne i srednje Europe premješta se istočnije. Temperature će rasti i do 40, i to najizglednije u kontinentalnom području.

Najviša temperatura ikad izmjerena u našim krajevima je 42.8 stupnjeva. Dogodilo se to 4. kolovoza 1981. na postaji Ploče.

Vrućina u kombinaciji s dugotrajnom sušom predstavlja ekstremnu opasnost od požara. Potkraj subote i početkom nedjelje na kontinentu nestabilnije, lokalno će biti pljuskova.

Od nedjelje se očekuje popuštanje vrućine u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Kako je jučer najavio DHMZ, upozorenje za "veliku opasnost od toplinskog vala koji bi mogao djelovati na zdravlje ljudi" za četvrtak je izdano za Zagreb, Karlovac, Gospić, Knin i Rijeku.

U petak se najviše temperature očekuju u Rijeci, za koju je izdano upozorenje "vrlo velike opasnosti", a visoke temperature očekuju se i u dalmatinskim gradovima - Splitu i Dubrovniku.

Najteže bi trebalo biti u subotu kada su "pod vrlo velikom opasnošću od toplinskog vala" gotovo svi veći gradovi središnje i južne Hrvatske.

Nedjelja će donijeti olakšanje u središnjoj Hrvatskoj - u Osijeku, Zagrebu, Karlovcu i Gospiću koji više nisu u opasnosti od iznimno visokih temperatura. No, Rijeka, Split i Dubrovnik i dalje će ostati pod udarom toplinskog vala, izvijestio je DHMZ.

Uz slabljenje bure te visoke dnevne temperature zraka i sunčano vrijeme, more će se ponovno jače zagrijati. To će duž obale za posljedicu imati još toplije, sparnije, a time i neugodnije noći s najnižom temperaturom oko 25 stupnjeva, a na kopnu noćna temperatura prelazit će 20 stupnjeva.

20. travanj 2024 06:42