StoryEditorOCM

Počinje raditi 16 dodatnih timova Hitne medicine i jedan helikopterski tim koji će do 15. rujna brinuti o zdravstvenoj sigurnosti građana i turista

Piše Hina
17. lipnja 2020. - 18:41

- Od petka počinje raditi dodatnih 16 ljetnih timova Hitne medicinske službe i jedan helikopterski tim koji će do 15. rujna brinuti o zdravstvenoj sigurnosti građana i turista na cestama, rekla je u srijedu ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević.

Ti su timovi, kazala je, važni, a o tome govore i brojke. Tijekom prošle turističke sezone samo dodatni timovi imali su 2.575 intervencija i  zbrinuli 2.709 hitnih pacijenata. Od tog broja 160 intervencija otpada na Helikopterski tim koji je zbrinuo 160 hitnih pacijenata.

Peta je to godina helikopterskog medicinskog tima, ali samo jednog, rekla je Grba Bujević u Karlovcu podsjećajući kako je plan bio da na obali budu barem tri helikopterska tima.

- Na žalost stanje s pandemijom covid-19 prouzrokovalo je mnoge zastoje pa tako i namjeru da se ove godine aktiviraju tri helikopterska tima hitne medicine na obali i još nekoliko njih drugdje u Hrvatskoj, no vjerujem da će se taj plan realizirati za narednu sezonu, jer ja ću ga snažno zagovarati“, rekla je Grba Bujević.
Uz redovite timove hitne medicinske službe dodatnih 16  i jedan helikopterski tim bit će smješteni na frekventnim lokacijama. U njima će raditi djelatnici županijskih zavoda za hitnu medicinu, dok helikopterski medicinski tim osigurava Ministarstvo zdravstva.
Termin nakon 15. rujna može se i produljiti, što će ovisiti o turističkoj sezoni i epidemiološkoj situaciji, zaključila je Grba Bujević.
(Hina) xvhor ykt

05. lipanj 2023 23:18