StoryEditor
Hrvatska i svijetProtiv Covid-19

Počinje novi val cijepljenja: u ponedjeljak u Hrvatsku stiže novih 17 tisuća doza cjepiva

Piše Šibenski.hr
2. siječnja 2021. - 16:23

U Hrvatsku su dosad stigle dvije tranše cjepiva od ukupno 17.250 doza, a  u ponedjeljak 4. siječnja očekuje se novih 17. 000 doza.

Prema planu cijepljenja po prioritetnim skupinama, i dalje se cijepe korisnici domova za starije i nemoćne te zdravstveni kadar koji radi u respiracijskim centrima na covid-odjelima, a sljedeći su na redu stariji i kronični bolesnici, potvrdila je za Jutarnji list Alemka Markotić, ravnateljica Klinike "Dr. Fran Mihaljević".

- Još ne znamo što će pokazati analize vezane uz eventualne mutacije virusa. Treba dosta vremena za analizu, na tome radi više interdisciplinarnih timova i uskoro ćemo vidjeti prve rezultate - rekla je.

Digitalna platforma

Liječnici obiteljske medicine pozivaju građane da se prijave za cijepljenje u što većem broju, no smatraju da bi se trebala stvoriti zajednička platforma za prijavu.

- Velik problem je da uz sve moramo raditi popise naših pacijenata koji se žele cijepiti. Digitalna platforma bi nam uvelike olakšala - kaže Vesna Potočki-Rukavina, obiteljska liječnica iz Zagreba. Njezina ordinacija ima oko 800 osoba koji su kronični bolesnici i/ili spadaju u kategoriju starijih od 65 godina. Do sada se prijavilo stotinjak pacijenata.

Njezina kolegica iz Rijeke Jasna Karuza kaže, pak, da je interes za cijepljenje kod njih velik.

- Imam oko 250 osoba koje se cijepe protiv gripe i svi oni uglavnom su se prijavili i za cjepivo protiv covida. Javljaju se cijele obitelji, sve dobne skupine, čak se raspituju i za djecu koja nisu obuhvaćena cjepivom - kaže Karuza i dodaje da se ljudi javljaju na dnevnoj bazi. Neki se raspituju za cjepivo, a neki su se već odlučili.

Pada broj umrlih

- Imam 1500 pacijenata i za sada se prijavilo njih 50-ak. Primijetila sam da se i mlađi raspituju, a veći interes očekujem kada krene kampanja - rekla je liječnica Sanja Skarpa iz Osijeka.

Vikici Krolo, liječnici iz Splita, također raste broj upita, a za sada su se prijavila 63 pacijenta.

- Uglavnom je riječ starijima od 50 godina. Bilo bi dobro da bude masovno cijepljenje, da prijave idu kroz digitalnu platformu, te da se samo procjepljivanje drugačije organizira. Imam 2100 pacijenata, kada bi se veći dio odlučio za cijepljenje, što priželjkujemo, a za svakog treba barem 15 minuta, ne bi se procijepili tako brzo - izjavila je Krolo za Jutarnji list.

Inače, u 2021. smo ušli s najmanjim brojem preminulih u zadnja dva mjeseca, i to 41, što stručnjaci smatraju početkom pada tog najgoreg ishoda. I broj osoba na bolničkom liječenju, ali i na respiratorima je u padu, dok je jučer 21% testiranih bilo pozitivno, ukupno 1170.

 
 
 
 
 
item - id = 1068300
related id = 0 -> 1132684
related id = 1 -> 1130866
04. prosinac 2021 21:13