StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDvije tisuće izaslanika

Počeo Opći sabor HDZ-a: donose novi stranački program, sva je pažnja usmjerena na zaokret stava oko obitelji

Piše Marina Karlović-Sabolić
11. lipnja 2022. - 10:35

Dvije tisuće izaslanika HDZ-a danas se okupilo u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog na 19. Općem Saboru vladajuće stranke.

Oni će izabrati 10 članova Predsjedništva i 40 članova Nacionalnog odbora, a premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković podnijet će izvještaj o radu. Izbori po svemu sudeći neće biti nimalo neizvjesni budući da su kandidati koji se spominju uglavnom Plenkoviću odani ljudi. Sva je pažnja stoga usmjerena na to kako će proći usvajanje stranačkog programa HDZ-a u kojemu se ta stranka pozicionira kao "ključna za stabilizaciju političkog i društvenog života Hrvatske kao preduvjetu njezina sveukupnog napretka".

U nacrtu programa pod nazivom "HDZ i Hrvatska u četvrtom desetljeću samostalnosti" stoji da će se stranka u četvrtom desetljeću djelovanja zalagati za moderni hrvatski suverenizam, modernizacijsku prilagodbu gospodarstva, podizanje životnog standarda i socijalne sigurnosti te borbu protiv svih oblika isključivosti, izolacionizma i demagogije. Pozicija HDZ-a je, ističe se u nacrtu programa, na desnom centru političkog spektra koji "najbolje objedinjuje vrijednosti narodnjaštva i kršćanske demokracije, koje dijeli najveći dio hrvatskog naroda, kao i ideale domoljublja, državotvornosti, rada, solidarnosti, društvene tolerancije i otvorenosti prema svijetu".

Uz zalaganje za dostojanstvo Domovinskoga rata i poštovanje prava hrvatskih branitelja, u temeljnim načelima programa našla se i obitelj, koju u HDZ-u smatraju obitelj temeljnom jedinicom društva. Ističući pritom da HDZ poštuje "sve zajednice obiteljskog života koje se temelje na međusobnoj ljubavi i brizi" te načelima solidarnosti i društvene odgovornosti, što je vrlo jasno pružena ruka i prema i izvanbračnim, ali i prema istospolnim zajednicama.

Na Saboru se očekuje i dolazak bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, no još se uvijek ne zna hoće li se on obratiti izaslanicima ili se možda kandidirati na neku od stranačkih funkcija. Kada je on bio predsjednik HDZ-a na Saboru stranke održanom 2016. godine Andrej Plenković, tada samo u funkciji stranačkog europarlamentarca, ustao se i poručio da "stranka ne smije biti talac jednog čovjeka". Koji tjedan kasnije nakon fjaska s preslagivanjem vladajuće koalicije vrh HDZ-a pritisnuo je Karamarka da odstupi s čela stranke, a HDZ je preuzeo Plenković i vodio stranku u dvije uzastopne izborne pobjede. Sada svi gledaju hoće li Karamarko uzvratiti Plenkoviću istom mjerom.

19. travanj 2024 10:30