StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetliste razdora

Pobuna u HDZ-ovoj ‘utvrdi‘: nervozu izazvalo mjesto koje Zekanoviću nudi još jedan mandat u Saboru

Piše Marko Špoljar/JL
26. ožujka 2024. - 19:40

Da je vrijeme slaganja izbornih lista iznimno stresan period za političke stranke dokazuju i problemi koji su nastali unutar vladajuće stranke - i to u devetoj izbornoj jedinici (Šibensko-kninska, središnji i južni dio Zadarske i sjeverozapadni dio Splitsko-dalmatinske županije), kojoj se u medijima često tepa kao "utvrdi HDZ-a", piše Jutarnji list

Nezadovoljan popisom imena koje je Županijska organizacija HDZ-a poslala u Zagreb na konačni sud šefu Andreju Plenkoviću, potpredsjednik HDZ-a u Zadarskoj županiji Šime Mršić zaprijetio je ostavkom svojem šefu Božidaru Kalmeti, čime je stavio na kušnju Kalmetinu reputaciju HDZ-ova "boga i batine" u Zadru i široj okolici.

"Poštovani predsjedniče Županijske organizacije HDZ-a, ovim putem vas informiram da ću biti prisiljen dati ostavku na mjesto potpredsjednika ŽO HDZ-a, kao i na mjesto člana izbornog stožera za Zadarsku županiju, u slučaju nepoštivanja volje glasača HDZ-a s područja bivše Općine Biograd. Razlozi za ovakav postupak su 30 godina nepoštivanja birača s najrazvijenijeg područja u županiji i drugog grada u županiji. A po mnogočemu i u vrhu cijele Hrvatske, područja koje redom dobiva sve izbore u korist HDZ-a, a zauzvrat dobiva ništa ili gotovo ništa. Kandidate koje predlažemo konstantno se ignorira s izlikom da o njima odlučuje netko drugi mada znamo da nije tako. U svim drugim županijama je ravnomjerna teritorijalna zastupljenost i većina gradova ima svoje kandidate na svim izborima, a kod nas drugi najveći grad, i to uz potvrđenu potporu i drugih općina, već 30 godina nema nikoga na listi. Zašto?" napisao je Mršić, kako donosi Zadarski.hr, čelniku HDZ-a u Zadarskoj županiji Božidaru Kalmeti.

- Ne mislim da su to ozbiljne namjere, razgovarat ćemo i taj problem riješiti - poručio je Kalmeta u ponedjeljak, planirajući time "zatvoriti priču".

A je li priča zaista zatvorena i je li i kako riješio spor sa svojim zamjenikom Mršićem, od Kalmete se u utorak nije moglo doznati jer najmoćniji zadarski HDZ-ovac nije odgovarao na naše pozive.

Je li pobuna biogradskih HDZ-ovaca ugušena, nije se moglo doznati ni od ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice, nositelja HDZ-ove liste u devetoj izbornoj jedinici.

Nervoza je velika jer iako je na prošlim izborima u toj izbornoj jedinici lista vladajuće stranke osvojila čak osam saborskim mandata, a dobar rezultat hadezeovci očekuju i na izborima 17. travnja, uvijek netko ostane kratkih rukava.

Zbog velike borbe za što bolje mjesto na izbornoj listi - za jedno od prvih sedam (za koje u vladajućoj stranci smatraju da "sigurno" vode u Sabor) - lokalni mediji zabilježili su određeni stupanj nesigurnosti i nervoze i u HDZ-ovoj organizaciji u Šibensko-kninskoj županiji.

Navodno su nezadovoljni što je HDZ-ovom koalicijskom partneru Hrvoju Zekanoviću (Hrvatska demokršćanska stranka) vrh stranke obećao mjesto na listi koje je dovoljno visoko kako bi Zekanoviću bio garantiran još jedan četverogodišnji saborski mandat.

- Ne postoji nikakav sukob između mene i naših partnera iz HDZ-a, s kojima HDS odlično surađuje i na lokalnoj i na nacionalnoj razini. Priče o navodnim sukobima mogu dolaziti samo iz SDP-ove kuhinje koji na takav način žele unijeti razdor na našoj pobjedničkoj listu u devetoj izbornoj jedinici. Ono što se događa SDP-u, unutarstranački sukobi, nezadovoljstva i razlazi, sada žele prenijeti i na konkurenciju - rekao nam je Zekanović.

25. travanj 2024 21:51