StoryEditor
Hrvatska i svijetzapela rekonstrukcija

Plenkoviću ne ide po planu, Tolušić i Žalac odbijaju dati ostavku: 'Ako želiš da odem iz Vlade, smijeni me'

Piše Rozita Vuković, Goran Penić, Ivanka Toma/JL
17. srpnja 2019. - 10:40

Ministrica Gabrijela Žalac, kako tvrde izvori iz HDZ-a, sigurno odlazi iz Vlade, a najviše šansi da zauzme njeno mjesto, navodno, ima saborska zastupnica Dragica Roščić Vranješ. No, premijerovo uvjeravanje Gabrijele Žalac da podnese ostavku, kako doznaje Jutarnji list, nije baš teklo po planu.

Izvor iz HDZ-a: Gabrijela Žalac odlazi iz Vlade!; Najviše šansi da zauzme njezino mjesto ima HDZ-ova zastupnica iz Dalmacije

- Ako želiš da odem iz Vlade, smijeni me - navodno je poručila Žalac premijeru Plenkoviću, odbivši podnijeti ostavku. Kazala je i da će napustiti HDZ.

Ministrica Žalac i Plenković, kažu naši izvori, dva puta su razgovarali u zadnja dva dana oko njenog odlaska iz Vlade. Prvi put u ponedjeljak navečer kad ju je Plenković uvjeravao da podnese ostavku, a onda i jučer. Žalac je na razgovoru, doznajemo, premijeru objašnjavala kako ona dobro radi svoj posao što je potkrijepila i dokumentacijom.

A Marko Pavić i Milan Kujundžić i jučer su se među HDZ-ovcima spominjali kao najizgledniji ministri koji bi u sklopu rekonstrukcije mogli napustiti dužnosti. No, premijer Andrej Plenković, napominju izvori iz HDZ-a, još vodi razgovore s potencijalnim odlazećim ministrima i najbližim suradnicima.

On bi te konzultacije, govore izvori, trebao dovršiti danas jer plan je da Sabor u petak glasuje o novim ministrima, a da se prije toga novi članovi Vlade predstave i na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a te koalicijskim partnerima koji očekuju da će se predstavljanje dogoditi u petak prije izvanredne sjednice Sabora. S premijerom su stalno na konzultacijama Gordan Jandroković, Branko Bačić i Davor Božinović, s time da je Bačić odsutan zbog smrtnog slučaja u obitelji, a sastanči se i u Vladi i u središnjici, no to ne bi, kažu upućeni, trebalo poremetiti planove oko godišnjih odmora, pa bi Vlada na kolektivni trebala ići već tradicionalno nakon Oluje.

Sazrelo vrijeme

Jandroković je jučer rekao kako se nada da će do kraja tjedan sazvati izvanrednu sjednicu Sabora, ali da konzultacije još traju, a na pitanje je li ga iznenadila ostavka Gorana Marića, rekao je da mu je teško govoriti “u kategorijama iznenađenja”.

- Nije mu bila laka odluka, koju je očito on sam donio. Ako je dao ostavku, vjerojatno je procijenio da je sazrelo vrijeme za ostavku i o tome je razgovarao s premijerom - rekao je Jandroković.

Kada je riječ o ministru poljoprivrede i potpredsjedniku Vlade Tomislavu Tolušiću, on će, kako sada stvari stoje, najvjerojatnije ostati na dužnosti jer među HDZ-ovcima vlada veliki otpor da ga se makne. Tolušić je, naime, izabrani potpredsjednik stranke, ima jaku bazu u Virovitici, u HDZ-u smatraju da radi dobar posao kao ministar i na zadnjim izborima donio je odličan rezultat za HDZ. Uz to, Plenković ga je na mjesto potpredsjednika Vlade postavio kao kompromis s desnom strujom u stranci. Također, navode naši sugovornici iz HDZ-a, ode li Gabrijela Žalac, onda Tolušić sigurno ostaje jer ne mogu se maknuti dva ministra iz Slavonije.

Navodno je Tolušić i jedan od rijetkih ministara koji je iznio svoj stav oko rekonstrukcije. Među HDZ-ovcima se prepričava da je prije nekoliko dana na sastanku u Vladi kazao premijeru kako nema ništa protiv toga da ga smijeni, ali da onda trebaju otići i G. Marić, Žalac, Pavić, Murganić, Kujundžić, ali i da treba otići Božidar Kalmeta s dužnosti pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a, dakle dužnosnici koji su obilježeni aferama.

Hrvatski povjerenik

Na pitanje kako je premijer na to reagirao, osoba iz vrha HDZ-a koja nam je to prepričala odgovara da nije bilo reakcije. I drugi sugovornici iz HDZ-a potvrđuju da je rekonstrukcija zapela oko Tolušića. Navodno su neki HDZ-ovci kazali Plenkoviću da bi moglo doći do problema dođe li do Tolušićeve smjene.

- To me ne iznenađuje. Za Plenkovića je oko Tolušićeve eventualne smjene niz problema jer je potpredsjednik Vlade i HDZ-a, ima jaku bazu i sigurno bi bilo otpora. Osim toga, u Virovitičko-podravskoj županiji HDZ je na europskim izborima prošao jako dobro, vjerojatno su jedini odradili sve po Plenkovićevim željama - govori jedan istaknuti član stranke. Smatra da će stvari proći jednostavnije jedino ako bude riječ o široj rekonstrukciji pa uz Tolušića odu i Pavić, Žalac te Kujundžić.

- Oni svi jesu u igri, ali nema još odluka i premijer će to prelomiti danas nakon što obavi sve razgovore - kaže pak drugi izvor iz HDZ-a.

Na naše pitanje hoće li rekonstrukcija obuhvatiti i HNS-ove ministre, odgovara da oni ostaju dio vladajuće većine i da se tu ništa ne mijenja, kao ni kod Bandićevihzastupnika koji su dali podršku premijeru i njegovoj rekonstrukciji, iako bi oni najradije vidjeli i HNS-ovu ministricu Blaženku Divjak na izlaznim vratima Banskih dvora. U sklopu rekonstrukcije, kažu sugovornici, ne razgovora se o ljudima koji će biti dio tima u kampanji Kolinde Grabar-Kitarović već su se sada fokusirali isključivo na Vladu.

Budu li Žalac, Kujundžić i Pavić na kraju otišli iz Vlade, rekonstrukcija će obuhvatiti ukupno šest ministara, jer su ostavke već dali Goran Marić i Lovro Kuščević, a Marija Pejčinović Burić izabrana je za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe. Kao njen potencijalni nasljednik jučer se ponovno počeo spominjati predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka-Petešić.

- On je najpouzdaniji izbor. Visoka je vjerojatnost i da se upisao u HDZ - kaže za Jutarnji list dobro informiran izvor iz HDZ-a.

Napetost

Frka-Petešić za Jutarnji kaže da je riječ o odluci koju donosi premijer i ponavlja da će sve biti javno obznanjeno kada se dovrše razgovori. Također, odgovara i kako se u ovom trenutku u sklopu rekonstrukcije Vlade ne vode razgovori oko hrvatskog povjerenika u Europskoj komisiji (EK), jer u trenutku dok smo razgovarali još nije bila ni potvrđena predsjednica EK u Europskom parlamentu. Zadnjih se dana spominjalo kako bi ministar financija Zdravko Marić mogao otići u Bruxelles na dužnost povjerenika EK, no to je tek na razini spekulacija. Spekuliralo se i s imenom Dubravke Šuice, ali i s Gabrijelom Žalac dok nije zapala u probleme zbog afera.

A u Banskim dvorima, kako doznajemo, zavladala je prilična napetost zbog rekonstrukcije, posebno među ministrima s kojima se spekulira da bi mogli otići iz Vlade. Nitko od njih, kažu izvori, nije dobio decidirane odgovore na pitanje odlaze li ili ostaju, što samo povećava nervozu.

- Nateže nas se po novinama. Osjećamo se kao topovsko meso, ostavljeni da se cvrljimo na laganoj vatri. To nije u redu. Naravno da premijer može smijeniti koga želi, ali neka to kaže. Neka nas pozove i kaže da više nemamo njegovo povjerenje. Neka to presiječe u jednome danu - rekao je Jutarnjem jedan od kandidata za odlazak iz Vlade.

item - id = 614017
related id = 0 -> 642540
related id = 1 -> 642482
19. listopad 2021 01:27