StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetČekalo se 4 tjedna

Plenkovića pitala smiju li njegovi ministri misliti svojom glavom? Upravo stigao premijerov odgovor...

Piše Marko Špoljar/JL
23. travnja 2023. - 17:30

Komunicirate li vi uopće sa svojim zastupnicima i smiju li vaši ministri misliti svojom glavom ili su u Vladi samo kako bi provodili vaše naredbe - pitala je Andreja Plenkovića saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović.

Povod za takvo pitanje bilo je glasanje HDZ-ovih zastupnika protiv opozicijskog prijedloga da se pomogne roditeljima njegovateljima nakon smrti njihove djece, te dijametralno suprotna reakcija predsjednika Vlade samo tri dana kasnije.

Podsjetimo, u petak 17. ožujka u Saboru se glasalo o prijedlogu zastupnice GLAS-a Anke Mrak Taritaš da se izmjeni Zakon o socijalnoj skrbi kako bi se roditeljima njegovateljima omogućilo da nakon smrti djeteta primaju novčanu naknadu još šest mjeseci, kako ne bi završili na burzi odmah nakon smrti djeteta.

Prijedlog nije prošao zato što su svih 77 zastupnika saborske većine glasali protiv. S galerije sabornice glasanje su pratili roditelji njegovatelji koji su se nakon odluke vladajućih rasplakali i poručili: "HDZ-ovci, sramite se!".

Nakon burne reakcije javnost i općeg zgražanja nad bešćutnosti zastupnika HDZ-a i njihovih satelita, tri dana kasnije (u ponedjeljak, 20. ožujka) predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković odlučio je stati pred kamere kako bi obznanio da će roditelji njegovatelji nakon smrti djeteta dobivati naknadu čak deset mjeseci, ustvrdivši kako se oporba (čiji prijedlog njegovi zastupnici nisu prihvatili) "stavila u funkciju jedne udruge".

Na pitanje novinara smatra li da su zastupnici HDZ-a pogriješili kada su glasali protiv pomoći roditeljima njegovateljima, Plenković je odgovorio: "Ne. Ministar socijalne politike Marin Piletić rekao je da ćemo donijeti cjelovito rješenje i to je u konačnici zaključak Sabora. Mi reagiramo konzistentno u skladu s onim što govorimo".

Očekivano, nakon takvog Plenkovićevog nastupa u javnosti su se pojavili brojni komentari u kojima se tvrdi kako je premijer namjerno pustio svoje zastupnike da se javno osramote prilikom glasanja samo zato da bi on još jednom ispao "glavna faca".

"Poštovani premijeru Plenkoviću, zanima me na koji način vi kao predsjednik Vlade komunicirate sa zastupnicima iz vaše stranke oko prijedloga koje opozicija upućuje u proceduru, a uz to kako vi kao predsjednik Vlade komunicirate s ministrima oko opozicijskih, ali i drugih prijedloga. Naime, u javnosti se stekao dojam da su zastupnici HDZ-a u Saboru bili neinformirani o tome da vi zapravo podržavate prijedlog opozicijske zastupnice Anke Mrak Taritaš oko roditelja njegovatelja za koje je tražila da im se produlji naknada još šest mjeseci nakon smrti djeteta, te su u petak 17. ožujka glasali protiv toga prijedloga koji bi inače bio upućen u prvo čitanje. Vi ste ipak prvog idućeg radnog dana - u ponedjeljak 21. ožujka - tu mjeru podržali. Dapače, javno objavili da ste za to da se roditeljima produlji naknada 10 mjeseci nakon smrti djeteta. Uz to, stekao se dojam da ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić nije autonomno donio odluku već je dobio "nalog" po kojem će postupati. Stoga me zanima koje su ovlasti ministara u Vladi, jesu li njihove nadležnosti vezane uz naloge ili su slobodni promišljati i donositi politike u suradnji s predsjednikom Vlade?", glasilo je zastupničko pitanje koje je liderica Radničke fronte uputila premijeru Plenkoviću 23. ožujka.

Četiri tjedna kasnije iz Vlade joj je stiglo pismo u kojem je premijer izbjegao izravni odgovor na pitanje kako komunicira sa svojim saborskim zastupnicima i ministrima.

"Na navedeno zastupničko pitanje Vlada daje sljedeći odgovor: Zastupnička pitanja moraju biti u skladu s člankom 131. Poslovnika Hrvatskoga sabora koji propisuje da zastupnici mogu postavljati zastupnička pitanja Vladi i pojedinom članu Vlade o ostvarivanju njezinih ustavnih prava i dužnosti, a posebice o stanju u pojedinim područjima društvenog života te o provođenju zakona i drugih akata Sabora, odnosno o radu ministarstava i drugih tijela državne uprave te pravnih osoba s javnim ovlastima", stoji u odgovoru kojeg potpisuje premijer Andrej Plenković.

 
19. travanj 2024 02:48