StoryEditor
Hrvatska i svijetporuka premijera

Plenković: Zoran Milanović se ponaša kao iskompleksirani, ljubomorni lažljivac

Piše Hina
30. ožujka 2021. - 18:20
Srđan Vrančić/Cropix

Premijer Andrej Plenković u utorak je rekao kako se predsjednik Republike Zoran Milanović ponaša kao iskompleksirani, ljubomorni lažljivac.

"Milanović se ponaša kao iskompleksirani, ljubomorni lažljivac. To jedino mogu zaključiti nakon ovoliko laži i neistina koje iznosi", izjavio je Plenković tijekom posjeta Vinkovcima uzvraćajući Milanoviću koji ga je danas optužio da je "špijunčina" jer je izjavio da zna kako Zlata Đurđević nije bila predsjednikov prvi izbor za predsjednicu Vrhovnog suda.

Što se tiče predsjednikova prvog izbora za kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, Plenković je odgovorio da tu "nema špijuniranja, već kulturan uljudan poziv, stručne i kompetentne osobe koja bi se bila rado uključila u natječaj da je poštivana zakonita procedura". 

Naglasio je da postoje "kulturni, ozbiljni i kompetentni ljudi s referencama koji žele dobro hrvatskom pravosuđu i zakonitoj proceduri i koji bi dobili podršku parlamentarne većine i njega osobno u roku od pet minuta".

Teško, kaže, mogu proći tlapnje i laži koje predsjednik pruža u eter da ga netko špijunira. "Ne bismo imali što čuti", dodao je.

Na kraju ćemo izabrati predsjednika Vrhovnog suda, a to sigurno neće biti osoba koja je predložena na silu, rekao je Plenković.

Novinare je zanimalo poziva li on predsjednika da predloži za kandidata osobu koja je bila prvi njegov izbor.  

"Ne mogu biti jasniji. Ja stalno govorim jasno i precizno što je bit", odgovorio je Plenković.

Ocijenio je kako je riječ o "drugom valu" takvih predsjednikovih komunikacija te poručio da "kad bude takvih napada, bit će i ovakvih odgovora".

Plenković je ustvrdio i kako se "priča o tome koliko je Milanović bio nesposoban kao premijer i kakav je neradnik bio".

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović danas je na Pantovčaku, u povodu 30. godišnjice akcije "Plitvice" odlikovao sudionike akcije te primijetio kako na tu svečanost nije došao nitko iz izvršne vlasti.

"Ne znam, nisam čak ni dobio poziv za to, pitajte one koji su pozvani", odgovorio je Planković na pitanje bojkotira li izvršna vlast predsjednika.

Najavio je da će sutra biti na Plitvicama i odati počast Josipu Joviću, prvom hrvatskom redarstveniku poginulom u Domovinskom ratu.

Na pitanje o obustavi isporuke lijekova bolnicama zbog duga od dvije milijarde kuna veledrogeriji Medika, odgovorio je da će se dio tih dugova riješiti i da će bolnice dobivati lijekove. 

Od ministara zdravstva i financija zatraženo je da "malo zagrebu u te dugove prema veledrogerijama" i ispitaju odgovornost ravnatelja svih zdravstvenih ustanova.

"Pa da vidimo koji se to troškovi i kako toliko gomilaju i ima li tu nekih nepotrebnih troškova u tim silnim milijardama, jer se na kraju sve svodi na simplificiranje", ustvrdio je Plenković.

15. svibanj 2021 03:06