StoryEditor
Hrvatska i svijetpretumbavanje

Plenković vraća Dan državnosti 30. svibnja? Evo kada bi državni blagdan mogli slaviti u novom terminu

Piše Anita Belak-Krile
22. svibnja 2019. - 23:15

U HDZ-u namjeravaju Dan državnosti koji se sada slavi 25. lipnja vratiti na 30. svibnja kako se slavio prvih deset godina od uspostave višestranačkog Sabora.

Dao je to naslutiti predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković na stranačkom skupu koji je prošlu subotu održan u dvorani Dražena Petrovića, a i nekoliko visokih stranačkih dužnosnika potvrdilo nam je kako se o tome vrlo ozbiljno razgovara.
Od stalnog prekrajanja državnih praznika, većina građana ni ne zna točno što kojeg datuma slavimo.

Kao spomen na utemeljenje prvog demokratski izabranog Sabora, Dan državnosti počeo se obilježavati od 1991. godine. I tako je bilo sve do jeseni 2001., kada je vladajuća koalicija na čelu s tadašnjim premijerom Ivicom Račanom krenula u izmjene Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima. Danas se 30. svibnja obilježava kao Dan Hrvatskoga sabora i radni je dan.

Promjenu obilježavanja Dana državnosti inicirao je 2001., HSLS-ov zastupnik Ivo Škrabalo, a tim zakonskim izmjenama dobili smo jedan neradni dan više (godinu poslije dobit ćemo i dva), ali i potpunu konfuziju oko pitanja što se i kad slavi.
Tada je uveden Dan neovisnosti koji obilježavamo 8. listopada. Na taj dan 1991. godine, Sabor je jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih veza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

Dan državnosti se od te iste 2001. godine slavi 25. lipnja na dan kada je 1991. godine Sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Hrvatske.

Inicijator promjena Ivo Škrabalo na koncu zbog promjena ni sam nije bio zadovoljan jer novi datum nije zaživio u narodu. Najveća njegova prednost je što se može spojiti s Danom antifašizma koji se slavi tri dana ranije. U jednom od zadnjih intervjua Škrabalo je poručio da je to bila pogrešna odluka jer iako je povijesno logičniji za odabir, novi praznik nije u narodu zaživio.

– Žao mi je, jako mi je žao što sam predložio da se Dan državnosti promijeni s 30. svibnja na 25. lipnja – kazao je.
Bivši predsjednici HDZ-a Ivo Sanader i Tomislav Karamarko također su najavljivali da će vratiti stari Dan državnosti, no na koncu bi od toga ipak odustajali.

- Ovaj put do promjene će doći - uvjeravaju u HDZ-u. Za ovu godinu je kasno, ako se promijeni vrijedit će od 2020.
Što o novom pretumbavanju blagdana misle njihovi koalicijski partneri, još nije poznato budući tek s njima namjeravaju o tome razgovarati. U Europi ukupno osam država slavi Dan državnosti. U susjednoj Sloveniji taj se blagdan obilježava istog dana kada i u Hrvatskoj, jer je 25. lipnja i slovenski parlament proglasio nezavisnost.

Svi blagdani:

Nova godina – 1. siječnja
Sveta tri kralja – 6. siječnja
Uskrs i Uskrsni ponedjeljak
Tijelovo
Praznik rada – 1. svibnja
Dan antifašističke borbe – 22. lipnja
Dan državnosti – 25. lipnja
Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja – 5. kolovoza
Velika Gospa – 15. kolovoza
Dan neovisnosti – 8. listopada
Svi sveti – 1. studenoga
Božić – 25. i 26. prosinca

12. lipanj 2021 11:19