StoryEditor
Hrvatska i svijetPremijer u saboru

Plenković: Vlada se dobro nosi s covid krizom, donijela je zakon i osigurala sredstva za obnovu potresom pogođenih područja i sačuvala radnja mjesta

Piše Hina
4. studenog 2020. - 19:55
Goran Mehkek/Cropix

Premijer Andrej Plenković odgovorio je u srijedu u Saboru na prozivke iz oporbenih redova na račun rada Vlade, poručivši kako se Vlada dobro nosi sa covid krizom, donijela je zakon i osigurala sredstva za obnovu potresom pogođenih područja ali i sačuvala radnja mjesta.

Vlada će svoj posao raditi kao i dosada, rekao je Plenković u završnom obraćanju nakon saborske rasprave o godišnjem izvješću o radu Vlade, a oporbu je podsjetio da ih je nakon parlamentarnih izbora pozivao na razgovor, ali su ga odbili, "a sad vape za dijalogom".

Vezano uz stanje u zdravstvu, premijer je odbacio oporbene tvrdnje da u tom sektoru vladaju improvizacije te da pokušavaju stvoriti dojam da ministar nema uvid u to kakvo je stanje u njegovom resoru, ocijenivši da je to pokušaj onih koji nisu pobijedili na parlamentarnim izborima u srpnju.

Osvrnuo se na izjavu, kako je rekao, bivšeg savjetnika bivšeg predsjednika Republike Stijepe Bartulice da se medicinska i zaštitna oprema nabavlja u komunističkoj Kini, rekavši kako je Kina jedina bila voljna prodati tu opremu, jer ju drugi nisu imali ili su je čuvali za sebe. Osigurali smo kvalitetnu opremu po povoljnoj cijeni, ustvrdio je premijer.

Referirajući se na primjedbe zastupnice Anke Mrak Taritaš (Glas) na Zakon o obnovi grada Zagreba nakon potresa, premijer je ustvrdio kako na njega nemaju primjedbe ni građevinari, arhitekti ni konzervatori. Podsjetio je da je Vlada platila smještaj građana kojima je to bilo potrebno u Cvjetnom naselju, kao i  najam stanova te popravak liftova, zamjenu bojlera i manje popravke zabatnih zidova.

Također je naveo da je vlada osigurala 683 milijuna eura od EU i 200 milijuna dolara od Svjetske banke. Odbacio je oporbene optužbe da Vlada nema strategiju podsjetivši da je u vrijeme lockdowna osigurala plaće za zaposlene u privatnom sektoru te da se unatoč katastrofičnim predviđanjima nije našlo 400.000 nezaposlenih na burzi.

Osigurali smo i povoljne kredite kako bi se popunile proračunske rupe nastale smanjenjem prihoda zbog covid krize i zadržan je investicijski kreditni rejting, a Hrvatska je neposredno nakon srpanjskih izbora ušla i u europski tečajni mehanizam 2, naglasio je premijer.  

Vezano uz pojave radikalizacije u hrvatskom društvu, premijer je naveo kako 25 godina nakon završetka Doomovinskog rata,  Bljeska i Oluje, neki nisu spremni prihvatiti tri manjinska zastupnika srpske nacionalne zajednice, iako to nije bio problem od 2007. do 2013.  Ustvrdio je kako je njihova agenda nakon što su onemogućili pobjedu dotadašnje predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović pokušati to ponoviti i HDZ-u na parlamentarnim izborima, ali bezuspješno.

U svezi s migracijama i angažiranjem Hrvatske vojske na granice Plenković je rekao kako će o tome odlučiti nadležni, a da do tada granicu uspješno čuva hrvatska policija u skladu sa hrvatskim zakonima.
 

item - id = 1055520
related id = 0 -> 1137216
related id = 1 -> 1136864
24. listopad 2021 19:54