StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSusret u vladi

Plenković primio Vučića te otkrio o čemu su razgovarali; Bulj izazvao incident na Markovu trgu - zaskočio srpskog predsjednika i razbjesnio ga pitanjem

Piše JL, PSD
12. veljače 2018. - 18:26

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić, nakon susreta s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović u sklopu dvodnevnog posjeta Hrvatskoj, susreo se i s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.
Plenković ga je primio u Banskim dvorima oko 14 sati, a srpski predsjednik se tom prilikom upisao i u Zlatnu knjigu u Vladi RH, kao što je ranije Vlada i najavila.
 
- Izražavam iskreno uvjerenje da će odnosi između Srbije i Hrvatske biti značajno unaprijeđeni, kao i odnosi između Srba i Hrvata u cjelini. Siguran sam da će vlada Hrvatske kao i svi mi iz Srbije tom važnom i pozitivnom procesu dati puni doprinos - napisao je Vučić u Zlatnoj knjizi koja se nalazi u jednom od salona Vlade, a u nju se i inače upisuju strani gosti.
 
Plenković je nakon sastanka na Twitteru otkrio o čemu su razgovarali.
- S predsjednikom Srbije razgovarao sam o svim otvorenim pitanjima između dviju država - nestalima, granici, pravosudnoj suradnji, ratnim odštetama, zaštiti manjina, sukcesiji te gospodarskoj suradnji, europskom kontekstu i odnosima u jugoistočnoj Europi - napisao je premijer.
 
 
Vučić je nakon sastanka s Plenkovićem oko 16 sati prešao Markov trg kako bi se susreo s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, no na putu do Sabora došlo je do manjeg incidenta kada je saborski zastupnik Miro Bulj počeo dobacivati srpskom predsjedniku.

- Kada ćeš posjetiti hrvatsku Glinu, pitao je Bulj Vučića, koji se na to prilično naljutio.
Bulj je time aludirao na poznati Vučićev govor iz 1995. godine kad je, tada kao Šešeljev pomoćnik, govorio kako u taj grad pod okupacijom pobunjenih Srba nikada neće doći "ustaška vlast". Novinarima je Bulj naknadno objasnio kako Vučić tim ljudima duguje ispriku.

- Prije svega, on je trebao otići tome narodu i objasniti jer on je bio glavni huškač u Šešeljovom pokretu. Trebao se ispričati tim ljudima jer je načinio veliko zlo srpskoj nacionalnoj manjini, a nakon toga i Hrvatskoj, kazao je Bulj za N1.
 
Vučić je tijekom prelaska preko Markovog trga odgovorio i na novinarsko pitanje je li na sastanku s predsjednikom Vlade bilo govora o ratnoj odšteti.
- Da, to je tema koju je otvorio Plenković, ja sam imao sasvim drugačiji stav o tome i ja sam mu to rekao, kazao je Vučić.

 

25. travanj 2024 04:13