StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetObljetnica Oluje

Plenković: "Ono što sam htio i što je bila moja želja, to je upravo da Boris Milošević kao član Vlade bude u Kninu"

Piše Rozita Vuković/JUtarnji list
1. kolovoza 2020. - 21:46

Boris Milošević, potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a, ide 5. kolovoza u Knin na obilježavanje 25. obljetnice akcije Oluja, a potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved otići će na komemoraciju za srpske civile koji su ubijeni u Gruborima. Potvrdio je to prije dva dana premijer Andrej Plenković.

- Dogovor koji imamo s SDSS-om i predstavnicima srpske manjine u Hrvatskoj je da oni sudjeluju na toj proslavi, sudjelovat će potpredsjednik Vlade Boris Milošević i mislim da je to dobro i korisno. Korisno prije svega za odnose u hrvatskom društvu, odnos prema srpskoj manjini u Hrvatskoj, prema recentnoj prošlosti i snažna je poruka Hrvatske prema svim partnerima koji gledaju kako Hrvatska funkcionira danas - kazao je Plenković gostujući na RTL-u.

Tom prilikom dodao je kako će ministar Tomo Medved biti na obilježavanju zločina koji je počinjen u Gruborima nakon Oluje te na taj način poslati snažnu poruku Vlade o poštivanju svih žrtava i dostojnom obilježavanju tih mjesta. Na pitanje dolazi li u Knin i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, Plenković je kazao kako su cijelo vrijeme razgovarali o tome da u Kninu 5. kolovoza budu svi članovi Vlade.

- Ono što sam ja htio i što je bila moja želja, to je upravo da Boris Milošević kao član Vlade bude u Kninu - rekao je premijer.

Počast žrtvama

Ovo je prvi put da predstavnici srpske manjine idu u Knin na obljetnicu Oluje.

Ministar Medved jučer je komentirao da ga raduje što će svi članovi Vlade biti na obilježavanju 25. obljetnice Oluje.
- Vlada je dobila mandat od naroda izgrađivati odnose u društvu koji se baziraju na toleranciji, na iskazivanju počasti svim žrtvama, poglavito civilnim žrtvama, i mi ćemo na tom tragu nastaviti raditi - rekao je Medved.

- Svake jeseni kada dolaze one velike obljetnice teških zločina, naša je obveza prisjetiti se svih tih ljudi, odati ljudsko poštovanje, pokloniti im se i na tim osnovama graditi perspektivu. Puno je godina prošlo nakon Domovinskog rata, stalno se otvaraju iste rane, i upravo naša Vlada ima mandat sada u narednom razdoblju uspostavljati takve odnose na kojima gradimo društvo tolerancije, društvo uvažavanja i društvo perspektive - kazao je Medved.

Gradonačelnik Knina Marko Jelić kazao nam je da uistinu pozitivno gleda na ovakav razvoj događaja.

- Čitavo sam vrijeme govorio da moramo biti časni, pošteni i dostojanstveni i da moramo imati puni respekt prema svim žrtvama. A da smo ponosni na Oluju, itekako jesmo, posebno ja, koji sam se mogao vratiti doma. Na žalost, te loše politike koja je zarobila sve nas i nije se moglo drugačije osloboditi nego silom.

Politika veže ljude u neke okove i ne mogu se sami osloboditi - kazao je gradonačelnik Knina, koji je još 2017., uoči proslave Oluje izjavio kako je “svaka žrtva-žrtva, da su svi civili koji su stradali težak teret svakom normalnom čovjeku, te da ne vidi razlog zašto se ne bi poklonio i srpskim žrtvama”.

Tenzije

Odlazak Borisa Miloševića u Knin, a Tome Medveda u Grubore, komentirao je Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora.

- To je odluka politike, a kako će biti primljena - ne znam. U svakom slučaju tenzije treba smirivati. Ako će biti rezultata, to treba podržati. Ljudi će oko toga biti osjetljivi, bit će dobro ako ne ispadne još veći protest. Oluja je jedno, a Grubore drugo. No, svaki zločin je zločin i onaj tko ga je počinio treba biti kažnjen. Svatko tko je radio zločine treba biti procesuiran. Ratni zločin ne zastarijeva - kazao je Miljavac, koji smatra da u Kninu neće doći do incidenata.

- Ne vjerujem da će biti incidenata, možda samo galama, kao i prethodnih godina - kazao je Miljavac.

Obljetnicu je komentirao i SDP-ov Peđa Grbin.

- Oluja je bila pobjeda u ratu koji je nametnut Hrvatskoj i svi moraju prihvatiti tu činjenicu. No, također svi moraju prihvatiti činjenicu da je i u ratu i nakon Oluje bilo zločina i da je dio tih zločina počinila i hrvatska strana. Ako će geste Miloševića i Medveda pridonijeti prihvaćanju tih činjenica i toga da se, kako je rekao general Gotovina, moramo okrenuti budućnosti i shvatiti da je rat gotov, onda ja te geste pozdravljam - rekao je Grbin.

19. travanj 2024 09:10