StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsjednica vlade

Plenković: Od idućeg tjedna nastava u svim srednjim školama - online! Beroš: Među najpogođenijima smo u čitavoj Europi

Piše Šibenski.hr
7. prosinca 2020. - 15:55

Sjednica Vlade RH započela je u 15 sati u Banskim dvorima, a na dnevnom su redu odluke o posebnim nagradama radnicima u sustavu zdravstva te socijalne skrbi, kao i službenicima kaznenih tijela te pripadnicima Oružanih snaga RH za njihov rad pri pružanju pomoći oboljelima od covid-19, donosi N1.

Vlada će donijeti odluke o posebnoj nagradi radnicima u sustavu zdravstva koji obavljaju poslove vezane za pružanje zdravstvene skrbi pacijentima oboljelima od covid-19 te radnicima u sustavu socijalne skrbi koji obavljaju poslove vezane za brigu o zdravlju i njegu korisnika usluge smještaja ili organiziranog stanovanja oboljelima od te bolesti.

Vlada će danas donijeti odluke o povećanju plaća svim djelatnicima koji rade na odjelu koji se bave covidom, rekao je premijer.

Kad je riječ o školama, ministar Fuchs je nakon današnjeg užeg kabineta održao niz razgovora sa županima i mogu izvijestiti da će većina županija, u proceduri kakvu je Vlada donijela, zatražiti od Ministarstva znanosti da se od idućeg tjedna nastava prebaci online za srednje škole, tako da ćemo praktički sve srednjoškolce staviti van sustava od 14. prosinca, pa do 18. siječnja, rekao je premijer Plenković.

Podsjetimo, Vlada će donijeti odluke o posebnoj nagradi radnicima u sustavu zdravstva koji obavljaju poslove vezane za pružanje zdravstvene skrbi pacijentima oboljelima od covid-19 te radnicima u sustavu socijalne skrbi koji obavljaju poslove vezane za brigu o zdravlju i njegu korisnika usluge smještaja ili organiziranog stanovanja oboljelima od te bolesti.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je na sjednici vlade u ponedjeljak da je Hrvatska po broju oboljelih na 100.000 među najpogođenijim zemljama te da zdravstveni sustav daje svoj maksimum.

"Hrvatska je po broju oboljelih na 100.000 osiguranika posljednjih dana među najpogođenijim zemljama u Europi. Pritisak na zdravstveni sustav je velik i kontinuiranim praćenjem potreba na terenu uspješno odgovara zahtjevima od razmjene liječnika, medicinske opreme, respiratora do proširenja bolničkih odjela", kazao je Beroš.

Prošloga tjedna tako su otvorena dva dodatna covid odjela, u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i KBC-u Rijeka.

"Zdravstveni sustav daje svoj maksimum s ciljem pružanja zdravstvene zaštite covid pozitivnima, ali i svim ostalim prioritetnim pacijentima. Stoga apeliram na maksimalnu odgovornost građana i pridržavanje epidemioloških mjera, jer ponašanje danas određuje epidemiološku sliku i dostupnost zdravstvenih usluga u narednih nekoliko tjedana", rekao je Beroš.

Istaknuo je i kako je među zdravstvenim djelatnicima zabilježeno 1495 aktivnih te 925 slučajeva samoizolacije. Ozdravilo je njih 7.492.

Bolničkim ustanovama dana je uputa da se radnicima privremeno raspoređeni na covid odjele potrebno utvrditi dodatak za posebne uvjete radnog mjesta na koje su raspoređeni, a obaviješteni su i da je u vladinu proceduru uvrštena odluka o posebnoj nagradi onim koji skrbe o covid bolesnicima, rekao je Beroš.

20. travanj 2024 00:41