StoryEditor
Hrvatska i svijetkomentar premijera

Plenković: Neće biti policijskog sata i totalnog lockdowna, ni cijepljenje neće biti obavezno

Piše Šibenski.hr
21. prosinca 2020. - 18:32

Premijer Andrej Plenković uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a komentirao je situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj. S obzirom na to da brojke padaju, kazao je da zadaća da se taj trend nastavi, prenosi Jutarnji list.

Kazao je da će učenici i studenti biti van nastavnog ciklusa 35 dana, da se vode razgovori s poslodavcima o kolektivnom godišnjem, radu od doma te da se nastoji sve više smanjiti fizičke kontakte koji su se pokazali ključnima za zarazu.

- Od sutra pa do 8. ili 10. siječnja je jako važan period da jednim discipliniranim ponašanjem građana smanjimo što više moguće zarazu - kazao je.

Nabava vojnih aviona

Komentirao je i nabavu vojnih aviona te kazao da se ona neće odgoditi.

- Vladino međuresorno povjerenstvo je napravilo analizu nakon ponuda koje su došle. Vlada će temeljito proučiti sve te aspekte i nakon nekoliko idućih tjedana ćemo detaljnije o tome govoriti - kazao je.

Plenković je izjavio da je za Vladu, HDZ, Hrvatsku, svijet i Europu ovo bila zahtjevna godina zbog pandemije.

- Kada gledamo sve skupa, mislim da smo iznalazili najbolja moguća rješenja u okolnostima koje smo imali. Pratili smo priču u Kini od početka siječnja, izvukli sezonu bolju nego druge zemlje na Mediteranu, napravili intervenciju prema privatnom sektoru i radnicima, zadržali investicijski kreditni rejting - kazao je premijer i nastavio nabrajati što je sve njegova Vlada radila cijele ove godine.

- Činili smo ono što smo smatrali da je najbolje za Hrvatsku - kazao je Plenković.

Izbori u Mostaru

Komentirao je i izbore u Mostaru.

- U kontaktu sam s predsjednikom HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Draganom Čovićem bio sinoć i jutros, pratimo proces prebrojavanja glasova. Vjerujemo da je naša sestrinska stranka učinila sve da dobije veliki broj mandata u Gradskom vijeću Mostara koji je važan kao ekonomsko, sveučilišno i zdravstveno središte za Hrvate u BiH. dok se sve ne konsolidira ne bih išao dalje s komentarima - kazao je Plenković.

Komentirao je i još neodržane izbore za članove Predsjedništva HDZ-a te kazao da preduvjeti za izbore nisu realni te da će oni biti obavljeni kada se za to steknu epidemiološki uvjeti. 

Lokalni izbori u Hrvatskoj

Po pitanju lokalnih izbora kazao je da su HDZ-u ambicija veliki gradovi.

- Split, Osijek, Zagreb bez ikakve dileme s obzirom na najbolji rezultat koji smo imali na parlamentarnim izborima. Tu HDZ ide s pričom da napravi iskorak i da u svim velikim središtima ostvarimo rezultate - kazao je.

O mjerama

Na pitanje je li pad broja zaraženih problematičan ako mjere daju rezultata te zašto onda iste nisu uvedene ranije, Plenković je kazao da u Hrvatskoj cijelo vrijeme imamo mjere na snazi.

- One su adekvatne dinamici širenja epidemije, poduzimane su na temelju stručnih preporuka. Okviri koje smo postavili, neće biti policijskog sata, neće biti kompletnog lockdowna, sve drugo što radimo i gledamo komparativno kako se drugi bore, mislim da smo s mjerama koje su na snazi tri tjedna, koje su restriktivnije, ali su omogućile u većem dijelu normalno funkcioniranje, rade dućani, trgovački centri, osobna potrošnja je na visokom stupu indeksa, a i spriječili smo onu vrstu kontakta koji su bili važni za širenje zaraze. Žao nam je svakog izgubljenog života, osobno sam prebolio covid, bolest nije jednostavna - kazao je.

Cijepljenje protiv koronavirusa

Komentirajući tvrdnju da se prema ispitivanjima 30 do 40 posto građana neće cijepiti, premijer je kazao da živimo u internetskom dobu različitih antivakserskih pokreta.

- Puno ljudi poklanja povjerenje ljudima kojima ga ja ne bih poklonio. Da nema cjepiva, naš život bi bio drugačiji ne samo za ovu bolest nego druge bolesti. Je li cjepivo dobro ili ne je dio medijske javne rasprave, vjerujem da će većina građana nakon kampanje pokloniti povjerenje znanstvenicima i struci. Prije dvije godine, kada su bile ospice, shvatili smo da ogroman broj djece nije cijepljen protiv ospica. Identificirali smo taj problem, moramo puno pojašnjavati i oslanjati se na struku koja treba dati svoju riječ. U znanstvenoj zajednici vlada čvrsti konsenzus - kazao je.

- Neće biti obveznog cijepljenja, tu smo odluku već donijeli. Cijela borba protiv covida-19 bazira se na načelu povjerenja prema hrvatskim građanima - kazao je Plenković.

27. siječanj 2022 06:18