StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetvelika pljačka ine

Plenković nakon sastanka s koalicijskim partnerima: Zgroženi smo! Zatražit ćemo odgovornost svih članova uprave

Piše Šibenski.hr
31. kolovoza 2022. - 16:12

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković nakon sastanka s koalicijskim partnerima stao je pred novinare i progovorio o skandalu koji je još od subote u fokusu hrvatske javnosti. Naravno, radi se o pljački Ine.

- Mi smo i kao Vlada i kao parlamentarna većina zgroženi. Osuđujemo ovakvo udruživanje s ciljem počinjenja ovakvog kaznenog djela. Razmotrili smo tri aspekta ove situacije. Ministar Filipović je nakon razgovora sa mnom održao sastanak s dijelom članova uprave Ine i od njih zatražio izvješće. Predsjednik NO sazvao je sjednicu i zatražio objašnjenje poteza uprave Ine. Naša ključna poruka je da su institucije države otkrile ovaj slučaj. Otkrio ga je Ured za sprečavanje pranja novca. Ta je poruka vrlo važna i vrlo bitna - rekao je Plenković i nastavio:

- U drugoj fazi uključili su se i Uskok i policija i Državno odvjetništvo. Mi želimo da se utvrdi odgovornost onih koji su ovo djelo počinili.

- Naša politička privrženost suzbijanju korupcije je jako snažna. Druga politička poruka se odnosi na upravljanje Inom. Nezadovoljni smo što uprava Ine nije vidjela da se ovo događa. Država je suvlasnik, MOL je većinski vlasnik. Sage o privatizaciji Ine znate jako dobro. Ovaj slučaj pokazuje da je model upravljanja loš. Izbjegava se u pojedinim situacijama nadležnost. Neovisno o tome, to ne oslobađa odgovornosti članove uprave da ne znaju što se događa ispod njih. Mi ćemo zatražiti odgovornost svih članova uprave i to bez ikakvih dilema. Inicirat ćemo razgovore s MOL-om o promjeni načina upravljanja. Mi smo htjeli otkupiti MOL-ov dio, on je to odbio.

20. travanj 2024 10:52