StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetipak dao izjavu

Plenković o pljački Ine: Čestitam svima koji su sudjelovali u razotkrivanju ovog slučaja, a Škugora ne poznajem

Piše Šibenski.hr
29. kolovoza 2022. - 15:12

Premijer Andrej Plenković, ipak, je iz Slovenije, gdje sudjeluje na 17. Strateškom forumu na Bledu, prokomentirao veliku pljačku Ine.

- Dobro je da pravna država funkcionira, da institucije funkcioniraju. Čestitam svima koji su sudjelovali u razotkrivanju ovog slučaja, rekao je i dodao kako su sredstva u blokadi te da se tako osiguralo što manje financijske štete.

- Očito je da sustav unutarnje kontrole u Ini nije bio previše strog pa se ovako nešto dogodilo, rekao je i dodao kako oni očito imaju razine upravljanja.

- Ne znam kako im je ovo promaklo. Ministar Filipović je danas zatražio reviziju, striktnu kontrolu poslovanja da hrvatska država kao suvlasnik do kraja shvati kako se odluke donose, rekao je Plenković.

- Zakonski okvir u Hrvatskoj za suzbijanje i otkrivanje pranja novca je takav da banke, kadgod primijete sumnjivu transakciju, pale alarm kod nadležnih. Kad se to vidi, banke moraju obavijestiti Ured za sprečavanje pranja novca koji djeluje u okviru Ministarstva financija i oni dalje reagiraju. Nije slučajno otkriveno nego je aktiviranje mehanizama koji su za to nadležni, to je važno, rekao je Plenković.

Također je rekao da će odmah protiv Škugora djelovati gradski odbor HDZ-a i Časni sud. - Nije realno da ostane u stranci, jasno je poručio Plenković.

Plenković je rekao i da ne poznaje Škugora koji je član HDZ-a.

Iz ovoga što je jučer priopćio DORH imamo jasno dokumentiran krug ljudi o kojima se radi.

Rekao je i kako mu svako povezivanje aktualnog ministra Filipovića s događanjima u Ini djeluju smiješno.

RANIJE:

Premijer Andrej Plenković danas je u Sloveniji gdje sudjeluje na 17. Strateškom forumu na Bledu. Uz Plenkovića tu, su i predsjednici Islanda i Moldavije te premijer Slovenije i Albanije. Plenković se ranije sastao sa slovenskim premijerom Robertom Golubom, piše Jutarnji list.

Uoči otvaranja foruma zakazanog za 14 sati premijer Plenković dao je izjavu medijima te se očekivalo da će komentirati veliku pljačku Ine, no govorio je samo o hrvatsko-slovenskim odnosima i sastanku s Golubom.

Ranije su se o slučaju oglasili ministar gospodarstva Davor Filipović i ministar financija Marko Primorac.

Primorac je istaknuo kako su otkriće prijevare i blokada novca rezultat koordiniranog rada državnih tijela koja rade profesionalno i neovisno. Na pitanje o odgovornosti upravljačkih i nadzornih tijela u Ini, odgovorio je kako "ne zna kako ti procesi unutar Ine funkcioniraju".

Filipović je izjavio da će zatražiti izvanrednu reviziju plinskog poslovanja Ine za 2020., 2021. i dio 2022. godine.

29. rujan 2023 10:44