StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetProsvjed na Markovu trgu

Plenković izišao pred sindikaliste i održao govor, oni mu uzvratili šutnjom!

21. studenog 2019. - 12:30

Premijer Andrej Plenković izašao je u četvrtak pred članove sindikata obrazovanja koji su prosvjedovali na Markovu trgu i pozvao ih na razgovor i dijalog, istaknuvši kako su njegovoj Vladi obrazovanje i učitelji i profesori važni, na što su oni odgovorili šutnjom.

"Ova Vlada u tri godine mandata napravila je više na dizanju politike plaća i mirovina nego mnoge prije nas i da nema nekog nesporazuma - obrazovanje je važno, učenje je važno, učitelji su važni, profesori su važni", poručio je premijer okupljenima.

Dodao je kako je reforma obrazovanja koju provode dobra i vodi se za time da mladi budu konkurentni sutra na tržištu rada. Naglasio je i kako Vlada vodi dijalog sa sindikatima i poštuje pravo na štrajk.

Plenković je pritom ponovio da je u mandatu ove Vlade plaća veća za 12 posto i da će u idućoj godini biti veća za 18,3 posto, te da je najavljeno rješavanje pitanja koeficijenata, za koje je kazao da je nasljeđe nekih ranijih vlada.

"Ono što bih ja želio poslati poruku svima vama, a imamo dosta signala i od roditelja i od djece, da ovaj štrajk koliko god da ga poštujemo, treba uzeti u obzir i ono što je do sada napravljeno i ono što ćemo kroz dijalog ostvariti u razdoblju koje je pred nama", kazao je.

"Pozivam vas na dijalog i razgovor, i danas će biti razgovori u Ministarstvu rada, mi smo otvoreni i za socijalni dijalog i za poboljšanje i materijalnog položaja učitelja i obrazovanja uopće. Ova Vlada, ako je nešto pokazala, pokazala je da je prijatelj i radnika i umirovljenika", istaknuo je premijer.

Na te Plenkovićeve riječi prosvjednici su odgovorili podizanjem transparenta s natpisom "96 posto reklo je NE" i šutnjom.

Tristotinjak članova sindikata obrazovanja, koji štrajkaju već 29. dan tražeći povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto, održalo je u četvrtak na Markovu trgu "Prosvjed tišine", tijekom kojega su šutnjom upozorili Vladu da su odbili njezinu posljednju ponudu i očekuju nastavak pregovora o njihovim zahtjevima.

Nakon obraćanja premijera, prosvjednici su se razišli s Markova trga.

20. travanj 2024 07:18