StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpremijer o ini

Plenković: Imamo ogromnu aferu i loš sustav odlučivanja. Ovako dalje ne ide, ministar Filipović je dobio zadatak...

Piše Šibenski.hr
2. rujna 2022. - 15:37

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu Dana Virovitičko-podravske županije. Tom prigodom obratio se novinarima, koji su ga ispitivali i aferi preprodaje plina u INA-i.

Na upit je li dobio odgovor MOL-a na zahtjev za smjenu uprave Ine, Plenković je rekao da nije, prenosi N1.

“Ministar Filipović će održati razgovor s drugim partnerom MOL-om, a mi – kao što sam već rekao, moramo staviti sve karte na stol”, poručio je.

“Cijela ova afera ima tri dimezije, jedna je kazneno-pravna, druga upravljačka, ovakva situacija ne može dalje ići, nemoguće da netko arbitrarno određuje cijenu plina, a da nitko iznad njega o tome ništa ne zna”, rekao je Plenković.

“Ovo nisu apstraktne teme tko ima koliki broj dionica, imamo ogromnu aferu i loš sustav odlučivanja i upravljanja i to dalje ne može ići. Ovo jednostavno ovako ne ide”, rekao je Plenković.

Upitan kakvu poruku šalju članovi Uprave INA-e što nisu već sami dali ostavke, Plenković je rekao da je to nebitno i da je on kao predsjednik Vlade rekao što će se dalje događati, a to je da će se tražiti odgovornost cijele Uprave.

“Ovo je sistemska greška, rekao bih”, rekao je Plenković.

Govorio je i o najavljenom otkupu Ine od MOL-a.

“Hrvatska je napravila pravu profesionalnu evaluaciju vrijednosti MOL-ova udjela u Ini, ponudili smo im cijenu, oni to nisu prihvatili. Nije to da mi nismo htjeli i da nismo poduzeli sve što smo mogli, ali oni nisu htjeli”, rekao je Plenković.

“Što se tiče upravljanja, imamo konkretnu, dokazanu, više nego jasnu situaciju zlouporabe položaja koji je doveo do značajne štete. Sada se okolnosti mijenjaju i zato će ti razgovori biti drugačiji”, rekao je Plenković.

27. rujan 2023 06:43