StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetrastu brojke

Plenković danas s članovima Stožera: u planu donošenje rigoroznijih mjera, ozbiljno se razmišlja o covid potvrdama za kafiće i restorane!

Piše Šibenski.hr
25. listopada 2021. - 10:12

Brojke novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj lete u nebo. Premda je jučer bila nedjelja, zabilježeno je 2293 pozitivnih. Na bolničkom je liječenju bio 1091 pacijent, od kojih 131 na respiratoru. Čak 28 osoba je umrlo.

S obzirom na činjenicu da se na tjednoj razini broj zaraženih među testiranima udvostručuje, čini se kako je ipak vrijeme da se razmisli i o mogućim dodatnim mjerama ili boljoj provedbi onih koje su već na snazi, ali se preslabo poštuju, donosi Jutarnji list.

Za danas je predviđen sastanak nadležnih na kojem bi se trebalo raspraviti kako dalje, točnije mogu li se uskoro očekivati veće kontrole nošenja maski u zatvorenim prostorima, poglavito u javnom prijevozu. Kako javlja N1, premijer Andrej Plenković sastat će se s članovima Nacionalnog stožera Davorom Božinovićem, Alemkom Markotić, Krunoslavom Capakom i ministrom Vilijem Berošem.

Naime, premda broj pozitivnih raste, maski u tramvajima i autobusima sve je manje. Moguće je da će na stolu biti i proširenje korištenja covid-potvrda, poglavito u kafićima, restoranima i šoping-centrima, ne bi li se barem podigla razina cijepljenosti koja je samo 46,50 posto ukupnog stanovništva. U subotu je u RH potrošeno samo 3637 doza, a prvom se cijepilo 1642 građana. Brojke rastu i u ostatku EU, u nekim se zemljama već zna da necijepljene čeka zima u izolaciji.

Prošlog tjedna sastao se i Znanstveni savjet Vlade, nakon čega je situacija prilično eskalirala. Član savjeta Gordan Lauc rekao je kako Savjet gotovo konsenzusom misli da cjepiva loše štite od zaraze. Ubrzo su reagirali iz Vlade te demantirali njegove navode.

Nekoliko dana kasnije pet članova Savjeta obratilo se javnosti priopćenjem u kojemu su se, kako su naveli, u potpunosti ogradili od izjava znanstvenika Lauca.

Andreja Ambriović Ristov, Nenad Ban, Petra Klepac, Branko Kolarić te Igor Rudan u priopćenju su, među ostalim, kritizirali njegove poruke u kojima je pandemiju proglasio završenom te relativizirao učinkovitost epidemioloških mjera.

23. travanj 2024 14:35