StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetdan nakon dogovora

Plenković čestitao ministrima što su svi stigli na sjednicu i najavio rast minimalne plaće za 250 kuna od 1. siječnja; Sindikati na društvenim mrežama ismijavaju HNS: Stranka od 2 posto nudi 2 posto! 

Piše A.B.K.
31. listopada 2019. - 14:00

Na današnjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković najavio je da će od 1. siječnja iduće godine minimalna plaća iznositi 3.250 kuna neto, odnosno 4.062 kune bruto.

- Na početku mandata naše Vlade minimalna plaća bila je 2.490 kuna neto, što znači da smo je u jednom mandatu podigli za preko stotinu eura. To je bez presedana. Našli smo dobar balans za podizanje standarda naših sugrađana koji primaju minimalac, a vodili i računa o poslodavcima - ustvrdio je predsjednik Vlade.

Iako je već sinoć nakon koalicijskog sastanka bilo jasno da je HNS reterirao u odnosu na prvotne zahtjeve i da vladajuća koalicija nastavlja dalje u istom sastavu, premijer je danas na početku sjednice Vlade čestitao ministrima što su svi danas ipak došli na sjednicu.

Prije sjednice HNS-ovi ministri komentirali su povećanje plaća prosvjetarima. Na upite novinara zašto su prije koji tjedan tražili jedno, a sad pristali na drugo kratko odgovaraju.  

- Tražili smo 6, dobili smo 8,24 – kazao je Predrag Štromar ministar graditeljstva i prostornog uređenja i potpredsjednik Vlade. Na primjedbu kako se ne radi o traženom povećanju koeficijenta, Štromar je pomirljivo rekao:

 - Plaća je plaća. Primanje učitelja u sljedećih godinu dana rastu za 8,24!

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak tumači kako je dogovor između HNS-a i HDZ-a početna pozicija Vlade prema zahtjevima sindikata.  

- Sadašnji dogovor je pozicija Vlade koja više nije prazan skup, nego ima određenu ponudu. Do sada je bilo, što se koeficijenata tiče, bez rokova i bez kompenzacijskog mehanizma. Dodatno je utvrđeno da će se platiti dani u štrajku, a sindikati su ti koji dalje moraju pregovarati – veli Divjak.

Koalicijski partneri HNS i HDZ dogovorili su jučer da će učiteljima rasti osnovica plaće u obliku 2+2+2 te da Vlada najkasnije do 30. lipnja mora urediti Uredbu o koeficijentima. Također, dogovoreno je da će dani u štrajku učiteljima i nastavnicima biti plaćeni, te da će koeficijenti, ukoliko do 30. lipnja Vlada ne donese uredbu, prosvjetarima automatski rasti za 2 posto.

- Dva nije šest, ali je uredba ta koja mora prepoznati šest. A uredba se mora donijeti u određenom roku i ono što je važno - da se sindikati pozivaju na dijalog. Sve je na pregovaračkom postupku, koji mora prepoznati i povećanje osnovice, ali i pozicionirati koeficijente prosvjetara unutar uredbe o koeficijentima u zadanom roku. Zadovoljna sam jer se otvorio prostor za dijalog, a bit ću još zadovoljnija kada učenici budu mogli dobitri kvalitetnu nastavu u školi, a učitelji budu zadovoljni. U ovom trenutku ovo je rješenje koje smo tražili da se otvori dijalog i da se stavi neka ponuda za stol od strane Vlade. Imamo rok, 30. lipnja, do kad se uredba mora izmijeniti - rekla je ministrica Divjak 

O opasci školskih sindikata da nisu ovlastili HNS da s Vladom pregovara u njihovo ime, Divjak je izjavila da nitko ne pregovara u njihovo ime.

- Oni su ti koji će pregovarati s Vladom o poziciji u uredbi i načinu ostvarivanja prava. Ne pregovara nitko u ime sindikata – zaključila je.

Sindikati su već jučer izrazili nezadovoljstvo postignutim dogovorom, a na društvenim mrežama ismijavaju dogovor HDZ-a i HNS-a.  

Sindikat Preporod ruga se s HNS-om pa kažu: Stranka od 2 posto nudi 2 posto. Parafraziraju i Mamićevu "E, nećeš, razbojniče" pa uz sliku predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka pišu: E, nečeš, Razdjelniče!  

27. travanj 2024 06:48